SocGen atrage din nou posibile oferte de preluare

Data publicarii: 19-04-2008 | International

Negocierile cu privire la o eventuala preluare si-au facut din nou simtita prezenta, vineri, la Societe Generale dupa ce seful bancii, Daniel Bouton, care a fost un aparator puternic al independentei bancii franceze, si-a pierdut o parte din puterea executiva, relateaza Reuters.

SocGen a anuntat joi seara ca Bouton ii va inmana rolul de director executiv lui Frederic Oudea, care ocupase postul de director financiar si de director executiv adjunct in cadrul Societe Generale. Bouton isi va mentine, totusi, pozitia de presedinte.

Bouton a fost aspru criticat dupa ce SocGen a anuntat in ianuarie o pierdere record din tranzactii de 4,9 miliarde euro (7,76 miliarde dolari). Oficialii SogGen au spus ca pierderile au fost generate de un trader din cadrul bancii, Jerome Kerviel.

Unii analisti considera ca Bouton ar putea pleca definitiv la un moment dat, ceea ce ar putea deschide perspectiva bancii catre o fuziune. SocGen a fost vazuta multa vreme ca o tinta de catre concurentul francez BNP Paribas.

"Faptul ca Bouton va fi acum presedinte si va avea un nou director executiv, deschide portile pentru o posibila afacere", a spus un trader parizian.

Speculatiile referitoare la o posibila oferta au apreciat puternic actiunile SocGen. Titlurile bancii au contribuit cel mai mult la cresterea indicelui CAC 40, apreciindu-se cu 5,7%, la 75,05 euro/actiune pe parcursul sedintei.

Michael Sellam, seful companiei franceze de administrare de fonduri Iris Finance, a spus ca este posibil ca Oudea sa fie mult mai deschis catre o fuziune decat Bouton. Iris Finance detine actiuni la SocGen.

Totusi, Sellam si alti analisti au avertizat asupra faptului ca nu trebuie facute prea multe speculatii in privinta schimbarilor din conducerea SocGen.

Sellam considera ca Bouton ar putea ramane pentru o vreme la SocGen, la fel cum a facut si fostul directorul executiv al BNP Paribas, Michel Pebereau, care si-a pastrat doar functia de presedinte.

"Daca SocGen doreste sa fuzioneze cu o alta companie, Bouton inca mai poate spune nu. Presedintele poate scapa de oricine din banca daca nu e de acord cu el", a spus Sellam.

In martie, BNP Paribas a anuntat ca nu doreste sa incheie vreo afacere cu SocGen, desi initial se declarase interesata de banca. BNP Paribas, care are o valoare de piata de aproximativ 64 miliarde euro, nu a reusit sa cumpere SocGen in 1999.

Un administrator de fonduri din Geneva care a lucrat pentru SocGen a spus, de asemenea, ca Bouton va avea retineri in a renunta la banca. Sub conducerea lui Bouton, SocGen si-a dezvoltat divizia de banca de investitii, ocupand o pozitie fruntasa in lume in sectorul derivativelor de capital.

"Este copilul lui, nu cred ca va renunta la banca. Am indoieli ca va renunta pur si simplu", a spus managerul de fonduri care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea. Totusi, un analist de la o banca de investitii din Statele Unite a spus ca scenariul unei fuziuni ramane credibil in conditiile schimbarilor din cadrul consiliului director.

"Plecarea lui Bouton este o veste buna. Bouton bloca orice tip de fuziune", a spus analistul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: