Dobanda BNR de 10%

Data publicarii: 24-04-2008 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca banca centrala nu ar trebui sa exagereze prin continuarea inaspririi conditiilor de creditare, dar nu exclude posibilitatea ca dobanda de politica monetara sa fie majorata peste 10%, noteaza Evenimentul Zilei.

"Avem sperante mari ca rata lunara a inflatiei va continua sa scada treptat, iar conditiile monetare au fost inasprite suficient. Nu exclud posibilitatea sa avem rate ale dobanzii formate din doua cifre", a afirmat Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Cresterea preturilor a determinat BNR sa faca patru majorari consecutive ale dobanzii, de la 7% la 9,5%. Cresterea in etape a dobanzii a inceput in noiembrie 2007.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in luna martie la 8,6%, nivelul maxim din ultimii doi ani, iar pana in august ratele anuale s-ar putea plafona in jurul cifrei mentionate. Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, a declarat recent ca rata anuala a inflatiei ar putea ajunge la nivelul maxim de 9% in iulie.

Guvernatorul vede posibila o scadere a inflatiei incepand cu luna august.

Pe de alta parte, BNR este in continuare ingrijorata in legatura cu potentialele presiuni in sensul aprecierii leului provocate de inasprirea conditiilor de creditare, a mai spus Isarescu. El a aratat ca aprecierea brusca a leului ar putea duce la majorarea deficitului de cont curent, amenintand astfel stabilitatea economica a Romaniei.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: