Masini cu garantii la jumatate

Data publicarii: 26-04-2008 | Auto

Drumurile proaste ii fac pe marii producatori auto sa reduca garantia la autoturismele din Romania, noteaza Evenimentul Zilei. Ofertele producatorilor auto din Romania in privinta garantiilor acordate pentru masini difera de cele oferite in alte state din Europa. Unul dintre motivele invocate de acestia este starea proasta a infrastructurii care duce la deteriorarea mult mai rapida a masinilor. Daca in majoritatea statelor europene garantia acordata autoturismelor este de 3-4 ani, uneori fara limita de kilometri, in Romania unele companii au scazut acest prag la 2 ani, iar altele se gandesc sa-l reduca la jumatate fata de cel existent in state mai dezvoltate.

Producatorul autohton Dacia a anuntat deja ca noul model Sandero va fi disponibil in Romania cu o garantie de un an si jumatate, in limita a 100.000 de kilometri, in timp ce in alte state va avea trei ani de garantie, tot pana la 100.000 de kilometri.

Contra cost

Motivul invocat de oficialii Dacia este legat de costuri, insa acestia nu il exclud nici pe cel al drumurilor foarte proaste. "Pe alte piete, Sandero va fi mai scump decat in Romania, dar va avea si o garantie mai mare", a declarat directorul comercial al Dacia, Renault si Nissan, Jacques Daniel, citat de Mediafax.

Romani care vor dori o garantie extinsa vor fi nevoiti sa mai scoata ceva bani din buzunar. "Pentru Romania am decis sa-i acordam posibilitatea clientului de a opta pentru garantie extinsa, contra cost, in conditiile in care multi posesori nu doresc trei ani de garantie", a mai spus reprezentantul Renault.

In Italia, Franta, Belgia, Croatia, Cehia, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania si Elvetia modelul va avea trei ani de garantie in limita a 100.000 de kilometri. Dacia va lansa oficial pe piata romaneasca modelul Sandero in luna iunie. Garantii similare reduse sunt acordate in prezent si la modelul Logan Sedan, unul dintre cel mai bine vandute pe piata romaneasca.

Conditii diferite

Dacia-Renault nu este singurul producator care face difente intre piata romaneasca si alte piete europene. Marci precum Skoda sau Volkswagen acorda garantii de 2 ani in cazul masinilor, insa fara limita de kilometri. "Garantia in afara teritoriului Romaniei se aplica conform planului de service", au explicat oficialii Porsche Romania.

Termene mari de garantie sunt oferite de alti producatori, ca oferte speciale. Chevrolet a anuntat ca in perioada urmatoare va acorda garantii de 5 ani pentru anumite modele. In plus, si General Motors, detinatorul marcilor Chevrolet si Opel, ofera garantii extinse, contra cost. Pentru inca 12 luni de garantie sau 120.000 de kilometri, proprietarul masinii trebuie sa plateasca intre 250 si 480 de euro, in functie de model. Termenele de garantie sunt diferite si la fiecare marca si in functie de componenta garantata. Pentru vopsea, garantia este in medie de 3 ani, iar pentru perforarea caroseriei din cauza corodarii, de aproximativ 5-6 ani.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: