Leul slab = vacanta ieftina

Data publicarii: 05-05-2008 | Turism

Romania nu este cea mai ieftina destinatie turistica europeana, dar devalorizarea monedei nationale ar putea sa dea turismului romanesc un balon de oxigen, deoarece turistii europeni castiga din schimbul valutar. Exista un anumit cos de vacanta, de cheltuieli zilnice ale turistilor, care include cafeaua, berea, crema protectoare si ziarul preferat. Fata de luna iunie a anului trecut, leul s-a devalorizat cu 13%, insa nici preturile nu stau pe loc.

Oficiul Postal din Marea Britanie, care calculeaza anual un barometru al cosului de vacanta pentru mai multe tari, a stabilit ca Bulgaria ramane cea mai ieftina destinatie europeana de vacanta pentru turistii europeni la capitolul costuri de calatorie, altele decat tarifele de cazare. Totusi preturile au crescut usor in aceasta tara comparativ cu anul anterior, arata studiul citat. Bulgaria este urmata de Croatia si Turcia, unde o cina pentru doua persoane, inclusiv vinul, costa in jur de 30,14 lire sterline, cu aproximativ 20% mai ieftin decat in Franta, Grecia, Portugalia sau Italia.

Romania, care lipseste din clasamentul britanicilor, se situeaza printre destinatiile europene de vacanta ieftine, insa ramane mai scumpa ca Bulgaria sau Croatia. Aproximativ 10.000 de turisti romani au vizitat litoralul bulgar al Marii Negre in perioada Sarbatorilor de Pasti, arata estimarile bulgarilor. Pentru intreg anul 2008 prognozele reprezentantilor agentiilor de turism din Bulgaria estimeaza ca numarul turistilor romani care vor alege ca destinatie de vacanta tara vecina va urca pana la 975.000. Exodul catre litoralul bulgaresc este explicat atat prin tarifele mai mici la cazare, cat si prin preturile mai joase ale diferitelor produse si servicii asociate vacantelor.

Prin comparatie, daca o cafea bauta intr-o cafenea din Bulgaria costa, conform barometrului Post Office, 1,37 lire sterline, in schimb, in Romania o cafea ajunge la circa 1,5 lire sterline, in timp ce o sticla de bere costa 1,37 lire sterline la bulgari si aproape 2 lire sterline intr-un restaurant romanesc. O cina pentru doua persoane, care include si bautura, costa intr-un restaurant din Bulgaria 34,31 lire sterline, in timp ce intr-un restaurant al unui hotel de patru stele din Bucuresti o cina poate ajunge la aproape 30 de lire sterline. Nu stim insa care vor fi notele de plata ale restaurantelor de pe litoral in sezonul estival, insa, din experienta anilor trecuti, au depasit valoarea celor din Bulgaria.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: