Strategii de tranzactionare: LONG STRANGLE

Data publicarii: 11-06-2008 | Bursa

Alaturi de strategia "Long Straddle", o alta strategie care poate fi aplicata in momentul anticiparii unei variatii ample de pret este si cea de tipul "Long Strangle", care permite obtinerea unor castiguri importante fie in cazul deprecierii, fie in cazul aprecierii puternice a preturilor, in conditiile unui risc mimim, limitat la primele platite initial.

Implementarea strategiei "Long Strangle" presupune cumpararea unei optiuni de tip Call la un anumit pret de exercitare si a unei optiuni Put avand acelasi activ suport la un pret de exercitare mai redus.

De exemplu, se cumpara o optiune Call DESIF5 cu scadenta decembrie la un pret de 3,30 lei/actiune, cu o prima de 0,20 lei/actiune si o optiune Put DESIF5 cu scadenta decembrie la un pret de exercitare de 3,00 lei/actiune, cu o prima de 0,10 lei/actiune.

Pragul de rentabilitate este dat de doua nivele ale pretului, nivelul inferior se obtine scazand din pretul de exercitare al optiunii Put valoarea celor doua prime, iar nivelul superior este obtinut prin adaugarea la pretul de exercitare al optiunii Call, a celor doua prime.

  • Pm1 = 3,00 lei/actiune - (0,20 lei/actiune + 0,10 lei/actiune) = 2,70 lei/actiune
  • Pm2 = 3,30 lei/actiune + (0,20 lei/actiune + 0,10 lei/actiune) = 3,60 lei/actiune

Profitul potential este nelimitat, in conditiile in care pretul fluctueaza in afara limitelor stabilite de cele doua praguri de rentabilitate. Pierderea maxima este limitata la valoarea celor doua prime platite, in total 0,30 lei/actiune si se realizeaza daca pretul futures la scadenta se situeaza intre cele doua preturi de exercitare ale optiunilor cumparate.

Alaturi de primele platite, costurile mai includ si plata comisioanelor de tranzactionare. Bursa din Sibiu retine SSIF-urilor participante un comision fix de 0,6 lei/contract (reprezentand echivalentul a 1.000 actiuni), indiferent de valoarea si directia tranzactiei. La randul lor, SSIF-urile percep clientilor lor tot sume fixe, insa mai mari de 0,6 lei/contract.

Un comision de 1,2 - 1,5 lei/contract poate fi gasit la majoritatea brokerilor activi pe aceasta piata. Astfel, pentru initierea acestei strategii,  investitorului i se retine un comision de 2 x 1,5 = 3 lei.

Strategia nu implica imobilizarea de marja, deoarece in cazul cumpararii de optiuni nu se solicita marja in momentul realizarii tranzactiei.

* Acest articol reprezinta un demers educational. Responsabilitatea aplicarii strategiilor expuse apartine exclusiv investitorilor

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: