Pe ce actiuni ar trebui sa mizam la bursa in acest an

Data publicarii: 23-06-2008 | Bursa

Agricultura si in consecinta producatorii de ingrasaminte ar constitui investitii bune, insa riscurile legate de pretul gazelor naturale sunt foarte ridicate in acest moment, noteaza Cotidianul.

Sectorul integrat de extractie si rafinare a petrolului are perspective bune, anunta un raport al SSIF Confident Invest. Potrivit acestuia, Petrom va avea, probabil, un profit-record anul acesta. De asemenea, companiile implicate in servicii legate de exploatarile petroliere ar putea traversa o perioada favorabila, insa viitorul apartine probabil acelora care dezvolta tehnologii mai complexe in ce priveste forarea sau explorarea seismica. Strans legat de activitatea de extractie a petrolului, societatile care produc echipamente speciale ar putea fi avantajate pe viitor. La fel, societatile din industria siderurgica sau metalurgica ar putea beneficia de ciclul economic ascendent, dar numai in conditiile in care fac parte dintr-un grup integrat.

Industria farmaceutica se indreapta spre etapa de maturitate, dar eventuale mutatii si consolidari la nivelul sectorului nu sunt excluse. Avand in vedere si evolutia preturilor din ultimul timp, agricultura si in consecinta producatorii de ingrasaminte ar fi putut constitui investitii bune, insa riscurile legate de pretul gazelor naturale sunt foarte ridicate in acest moment. O alternativa o constituie firmele direct implicate in agricultura. Mecanica Ceahlau are de infruntat o concurenta relativ puternica, chiar si in eventualitatea unei dezvoltari accentuate a sectorului.

Constructiile pot fi aproape de sfarsitul unui ciclu de crestere accentuata, insa situatia difera atunci cand nu este vorba de constructii rezidentiale. Sectorul financiar are in continuare un potential de crestere peste medie, dar in sectorul bancar trebuie luata in calcul o diminuare a ritmului de acordare a creditelor corelata si cu situatia din sectorul imobiliar, in timp ce investitiile financiare, desi subevaluate puternic raportat la active, au de infruntat ineficientele unui management deficitar, o slaba guvernanta corporativa, un climat nefavorabil extern si o piata de capital putin eficienta.

Previziunile de mai sus se refera la investitiile pe termen mediu si lung. Pe termen scurt e posibil ca evolutia bursei sa arate ca aceea din ultimele zile. Adica putin haotica, fiind greu de inteles de ce in conditiile unor rezultate financiare bune, a unei relative stabilitati a pietelor externe, un climat intern neutru si o aparenta reluare a cresterii economice internationale, societatile autohtone continua sa inregistreze o volatilitate ridicata si un trend general usor descendent.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: