Ce nu stiti despre creditele in franci elvetieni

Data publicarii: 30-09-2008 | Finante-Banci

De multa vreme se vehiculeaza "binefacerile si beneficiile" solicitarii si obtinerii unui credit in CHF (franc elvetian). Sustinatorii acestei monede mizeaza pe avantajele pe care CHF le prezinta la contractarea unui credit:

  • dobanzile mici practicate de institutiile financiare bancare, in medie 5%
  • cursul valutar stabil 2,1826 RON, cel mai mic curs in anul 2008 pana la 2,4269, cel mai mare
  • stabilitatea si nivelul economico-social al tarii de provenienta.

Totusi, analistii financiari FinZoom.ro doresc sa prezinte si cateva dezavantaje ale creditului in CHF.

In cazul creditelor ipotecare in CHF, gradul de acoperire cu garantii al creditului este mai mare decat cel in EUR (de exemplu, la Banca Romaneasca pentru creditul in CHF gradul de acoperire este de 133%, iar pentru cel in EUR gradul de acoperire este de 118%). Prin gradul de acoperire se intelege ca valoarea ce reiese din evaluarea imobilului adus in garantie trebuie sa fie cu 33% mai mare decat suma obtinuta prin intermediul creditului. Valoarea ce reiese din evaluare nu este egala cu pretul de vanzare-cumparare al imobilului, deci, suma ce va fi obtinuta nu este indestulatoare.

Exista voci marcante in sfera financiar-bancara europeana care nu incurajeaza solicitarea unui credit in moneda straina: Annik Lambert - secretar general al Federatiei Europene a Creditului Ipotecar - care s-a aratat impotriva creditelor in alte monede decat cele nationale - si Pierre Mirabaud - presedintele Organizatiei Bancherilor Elvetieni - care intr-un recent interviu sustine riscul crescut al obtinerii unui credit in CHF din cauza posibilei aprecieri a monedei ce atrage dupa ea riscul valutar.

Astfel, desi in Romania sunt aproximativ 30 de institutii bancare, numai sapte acorda credite in CHF, considerand riscul valutar mult prea mare.

Cei care vand un imobil, rar vor accepta ca plata acestuia sa se faca in CHF, moneda dorita fiind EUR sau RON, fapt care aduce necesitatea schimbului valutar care de obicei  nu se face la cursul al BNR, ci la cursul institutiei bancare. Acest schimb valutar aduce cu sine o pierdere.

Datorita noilor reglementari ale Bancii Nationale, institutiile bancare vor trebui sa prezinte solicitantilor doua scadentare: unul la calcularea caruia se va folosi rata dobanzii din momentul solicitarii si un al doilea la calcularea caruia se va folosi cea mai ridicata rata a dobanzii conform statisticilor BNR. Pentru monedele unde nu exista aceasta statistica, cum este cazul CHF, se va folosi cea publicata pentru EUR. Acelasi regulament stabileste ca institutiile bancare nu vor putea acorda un credit a carui rata lunara va depasi gradul de indatorare al solicitantului conform celui de-al doilea scadentar si tipului de credit, valuta, perioada de rambursare.

Pana la lamurirea noilor reglementari si pana la aparitia noilor produse bancare si chiar dupa aceea, alegerea monedei creditului va trebui facuta in functie de multe aspecte: nevoia imediata a solicitantului fara a neglija viitorul mai ales daca vorbim de credite cu perioade de rambursare mari, puterea acestuia de rambursare, stabilitatea lui financiara etc.

Curierul National