In curand automobilele vor putea comunica intre ele

Data publicarii: 27-10-2008 | Auto

Dupa ce primii pasi in tehologia Car-2-Car au fost facuti de Volkswagen, BMW a anuntat de curand ca este gata sa-si echipeze primele masini cu un astfel de sistem care va permite automobilelor din trafic sa isi semnaleze problemele intalnite pe sosea.

Pentru ca tehnologia sa fie eficienta trebuie insa indeplinite doua conditii: platforma de dezvoltare sa fie comuna si acceptata de toti producatorii auto si sa existe o singura frecventa radio astfel incat toate masinile sa fie capabile sa comunice. A doua conditie pare deja rezolvata, autoritatile europene cazand de acord sa acorde frecventa 5,9 Ghz in acest scop.

Sistemul pus la punct de BMW va perimte masinilor sa isi anunte posibile accidente, blocaje de circulatie, prezenta de gheata sau zapada pe sosea sau alt gen de evenimente care ar putea reprezenta un pericol pentru restul soferilor dintr-o zona anume. Astfel, numarul accidentelor s-ar putea reduce semnificativ.

Sistemul va utiliza un dispozitiv LAN pentru a crea retele ad-hoc capabile sa suporte schimbul de informatii intre vehicule. Nissan si General Motors au dezvoltat la randul lor un sistem similar, iar miza in momentul de fata este compatibilizarea lor.

George Trifu