Harry Markowitz, parintele teoriei diversificarii portofoliului de titluri bursiere

Data publicarii: Astazi, 06-11-2008 | Bursa

O lectie elementara, veche de peste 50 de ani, a fost uitata de multi din brokerii zilelor noastre. Aceasta lectie, predata in 1950 de Harry Markowitz, fondatorul teoriei portofoliului diversificat, poate fi tradusa in limbaj popular prin expresia "sa nu-ti tii toate ouale intr-un singur cos."

Harry Markowitz a elaborat notiunea fundamentala legata de asteptarile viitoare, atunci cand elementul de risc trebuie sa intre in joc, valorificand astfel teoria utilitatii asteptate. El a formulat teoria selectiei portofoliului optim in contextul compensarii dintre risc si venit, concentrandu-se pe ideea diversificarii portofoliului ca o metoda de reducere a riscului.

Markowitz a pus in lumina faptul cum investitorii ar trebui sa opereze in bursele de valori. Principiul sau a fost simplu expus intr-o formulare matematica eleganta: cu cat este mai mare riscul titlurilor, cu atat este mai mare randamentul cerut de investitori. Cu alte cuvinte, investitorii sunt dispusi sa accepte risc in piata doar in schimbul unei prime de risc compensatoare. Markowiz a imbinat teoria sa cu una din principalele teorii economice (teoria utilitatii economice). O presupunere foarte puternica de la care se pleaca este ca investitorii sunt aversi la risc.

Criza economica actuala s-a nascut in mare parte din cazuza dezechilibrului dintre risc si castig in cladirea portofoliului. Traderii au mizat intr-o proportie exagerata pe un singur tip de instrumente financiare, cele care aduceau profiturile cele mai mari, sfidand total riscul la care se expuneau in acest fel.

Selectia portofoliului are la baza doua etape: prima etapa presupune studierea si analiza titlurilor de valoare existente pe piata de capital, analiza care ajuta la fundamentarea unei previziuni asupra performantelor viitoare ale acestor titluri; a doua etapa se fundamenteaza pe baza previziunilor asupra performantelor viitoare ale titlurilor de valoare, pe baza carora se stabileste un portofoliu de titluri care vor oferi rentabilitati maxime. Astfel ipotezele care stau la baza fundamentarii modelului Markowitz se refera atat la comportamentul investitorilor, cat si la comportamentul titlurilor.

Markowitz, acum in varsta de 81 de ani, este inca activ pe piata financiara. Referitor la problemele financiare actuale, el are atat vesti bune, cat si vesti rele. Vestea rea e ca ajutorul dat mai intai de guvernul SUA, in valoare de 700 miliarde de dolari, si mai apoi de tarile europene si asiatice sistemului bancar, nu se adreseaza problemei reale. Vestea buna este ca odata ce avem adevarata dimensiune a pierderilor, piata va incepe sa isi revina.

Economistul considera extrem de importanta transparentizarea pietei. El crede ca daca s-ar fi cunoscut mai multe despre modul de functionare al derivatelor financiare complexe inventate in ultimii ani, situatia actuala nu ar fi fost atat de grava. "Atata vreme cat acest domeniu va fi obscur nu exista vreo sansa ca economia sa isi revina", spune Markowitz. 

Markowitz nu gaseste nici o scuza brokerilor care si-au construit intreg portofoliul pe derivate extrem de riscante si alte intrumente rezultate din inginerii financiare complexe. Violarea principiului sau fundamental, "diversifica suficient de mult pentru ca riscurile corelate portofoliului sa tinda spre zero", a avut consecintele pe care investitorii le resimt din plin astazi.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: