Cele mai asteptate lansari auto din 2009

Data publicarii: 18-12-2008 | Auto

Anul 2009 se anunta bogat in lansari auto pe piata autohtona. Desi vanzarile la masini noi de import au scazut, consecinta a crizei financiare mondiale dar si a schimbarilor la taxa auto, reprezentantele celor mai importanti constructori isi vor respecta calendarul stabilit pentru noul an. Desi unele modele au fost prezentate anul acesta in cadrul evenimentelor internationale de profil, ele vor fi importate in Romania incepand cu 2009.

Reprezentata BMW a anuntat deja lansarea noii generatii Z4 pentru primul trimestru din 2009, insa noutatile includ si BMW X1, MINI Cabrio si optiunea tractiune integrala pentru seria 7. X1 este primul model din segmentul premium compact lansat de constructorul german, care a pazit cu strasnicie imaginile si detaliile tehnice. Speculatiile au plasat X1 undeva intre X3 si Seria 1. Sigur se stie ca noua masina din seria X este primul model sport din clasa premium compact. Primul trimestru va aduce pe soselele romanesti Alfa Romeo MiTo, model cu totul nou, care s-a remarcat deja pe unele piete din afara. Specialistii care l-au vazut si l-au testat spun despre noul model Alfa Romeo ca pare a fi facut cu dedicatie pentru doamne, care au apreciat si Fiat 500, model asemanator.

Traditional, Alfa Romeo nu a prezentat o atractie prea mare pentru publicul feminin, insa italienii si-au dorit sa schimbe aceasta perceptie. Prezentat la Salonul Auto de la Paris, MiTo a bifat voturi si la capitolul design si la dotari. Autoitalia va importa in 2009 si Fiat Qubo, un alt model nou (MPV) care, cel mai probabil, va fi disponibil de la jumatatea lui 2009. Masina a fost lansata in Italia in toamna acestui an si functioneaza atat diesel cat si pe benzina. Qubo are toate sansele sa devina un competitor pe piata modelelor de clasa C, tinta de vanzari la nivel mondial fiind de 20.000 unitati pana in toamna lui 2009.

Facelift, premiere pe segment, combustibil eco

Toyota Romania are programate patru lansari pentru urmatoarele 12 luni: Aygo facelift, noul Avensis, iQ si Urban Cruiser- cele mai noi modele ale constructorului japonez. Toyota iQ a fost prezentata in premiera la Paris si lansat pentru presa luna trecuta, fiind considerata cea mai scurta masina de oras. Urban Cruiser si-a facut debutul tot la Salonul de la Paris, fiind unul dintre cele mai sigure mini- SUV-uri din noua generatie. Aygo va fi disponibil cu un nou look, dupa cum s-a observat la Salonul Auto de la Bologna, la inceputul acestei luni. Citroen are in plan lansarea C3 Picasso si a noului C4 by Loeb, iar Romcar va importa noile Ford Fiesta si Ford KA. Inovatia C3 Picasso este atuul Citroen pentru segmentul de monovolume B2. Scaunele au o pozitie mai inalta, pentru a asigura o mai buna vizibilitate la bord, modelul fiind mult mai agil in traficul cotifian.

Porsche Romania va prezenta noul Seat Exeo - prima limuzina sportiva de clasa medie a marcii, noul Seat Ibiza Ecomotive - premiata deja pentru cea mai buna masina ecologica din segmentul sau, Seat Ibiza Cupra - mai puternica dar mai ecologica si facelift-uri pentru gamele Leon si Altea . La Skoda, importatorul pregateste patru evenimente de anvergura, prin lansarea modelului Yeti - primul SUV al constructorului ceh, Superb Combi si noile Octavia RS si Octavia Scout. Mitsubishi promite lansarea noilor modele Colt si Lancer Sportback, dar si variantele Ralliart pentru Lancer Sedan si hatch-ul Sportback. Acesta din urma are doua versiune de motorizare si patru cutii de viteza, fiind caracteristic pentru amatorii segmentului C/D. Noul Mitsubishi Lancer Sportsback merge pe formatul "sports hatch", avand un grad mai mare de flexibilitate: inaltime ajustabila a spatiului de incarcare, autopliere pentru scaunele din spate, spatele inalt.

BMW Z4

bmw z4

Va fi prezentat in premiera mondiala la Salonul auto de la Detroit, in ianuarie 2009, fiind primul roadster cu acoperis dur (hardtop) al nemtilor de la BMW. Noua generatie Z4 va inlocui modelele Z4 Roadster si Z4 Coupe. Hardtopul retractabil electrohidraulic, cu carcasa din aluminiu, se inchide sau se deschide complet in 20 de secunde. Modelul va fi echipat cu o gama de trei motoare pe benzina, care vor avea intre 204 CP si 306 CP. In dotarea standard va fi inclusa tehnologia Efficient Dynamics, cu elemente specifice in functie de motorizarea aleasa. Odata cu lansarea noului Z4, BMW inaugureaza si sistemul iDrive pe un roadster.

TOYOTA AYGO

toyota aygo

La restilizarea exteriorului si a interiorului s-a adaugat noua tehnologie Toyota Optimal Drive- pentru sofat economic si ecologic. Estetic, Aygo are mai multe imbunatatiri: redesenarea barei de protectie, extensia barei din fata si integrarea mai armonioasa a farurilor frontale, accesorizarea cu detalii circulare cromate si un nou design pentru capacele de roti si jantele de aliaj usor. Inginerii japonezi au lucrat si la reducerea zgomotului si vibratiilor, prin folosirea unor materiale izolante, mai groase si mai dense.

SEAT EXEO

seat exeo

Este prima limuzina de clasa B a marcii, prin care constructorul spaniol isi propune sa acopere un segment nou. Modelul are un design elegant, fiind echipat cu o gama de propulsoare puternice si ecologice. EXEO este o limuzina eleganta si dinamica, de inalta calitate, care etaleaza o tehnologie de exceptie, pastrand liniile caracteristice marcii. Chiar si numele ales de iberici sugereaza inceputul unei noi epoci pentru companie, care doreste sa se extinda si spre alte segmente ale pietei.

MINI Cabrio

mini cabrio

Noutatea modelului o reprezinta tehnologiile si motorizarea, un duo care promite performanta si economie de combustibil. Prima generatie de MINI decapotabile a fost cel mai vandut produs al segmentului pe piata britanica timp de patru ani (2004- 2008). Asteptat la Salonul de la Paris de anul acesta, micul bavarez va fi prezentat oficial la Detroit, in ianuarie 2009. In Romania va ajunge cel mai probabil in a doua jumatate a anului, exact in sezonul decapotabilelor. Look-ul a fost imbunatatit prin renuntarea la rollbar-uri, linia mai curbata a capotei si diversitatea paletei de culori.

MITSUBISHI COLT

mitsubishi colt

Modelul de pana acum a ajuns la 267.000 soferi din intreaga de lume. Noua generatie, "juniorul" companiei nipone, are un design elegant si dotari sporite. Modelul este mult mai fiabil si mai flexibil, beneficiind de grila "Jet Fighter" si avand diponibilitatea unei game variate de motorizari. Din primavara, toata gama Colt va cuprinde si versiunile Clear Tec cu functia "Automatic Stop & Go" sau tehnologia franarii regenerative, care va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 10%.

FORD FIESTA

ford fiesta

A putut fi vazut la Salonul de la Geneva de anul acesta, fiind prezentat drept cel mai proaspat produs Ford din clasa masinilor mici. Constructorul spune ca a folosit unele dotari din segmentul mare pentru acest model, sporindu-i eficienta si siguranta. Reinventarea Fiesta a inclus atat versiunea cu trei usi cat si cea cu cinci usi, respectand planul de relansare globala a Ford pe segmentul hatchback mic. Imbunatatiri de top: sistemul inteligent de protectie va include airbag pentru genunchii soferului, echiparea cu un sistem de reducere a zgomotului din exterior.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: