Misterul evolutiei cuvintelor, dezlegat de britanici

Data publicarii: 27-02-2009 | Educatie

Cercetatorii au identificat cele mai vechi cuvinte aflate in uz in limba engleza si alte limbi indo-europene. Cuvinte precum "eu", "noi", "doi", "desi" s-au schimbat atat de putin in zeci de mii de ani, incat vechii vanatori-culegatori ar fi capabili sa le inteleaga. Totodata,  acestia au identificat cateva cuvinte care ar putea muri intr-o mie de ani, intrucat vor evolua foarte mult. Aici pot fi incluse cuvinte precum "murdar", "curaj" sau "bat".

"Folosim un computer pentru a ajusta o gama de modele care ne spun cat de repede evolueaza aceste cuvinte", a spus profesorul Mark Pagel. "Avem descriptiile, modurile in care credem ca se pot schimba cuvintele si abilitatile de a trece in alte cuvine. Aceste descriptii pot fi transformate intr-un limbaj matematic", a explicat acesta. Mecanismul functioneaza pe baza unui algoritm care produce o lista de cuvinte relevanta pentru o anumita perioada istorica.

"Din lista aceasta poti obtine fraze pe care le-ai putea folosi daca apari in fata lui William Cuceritorul si vrei sa-i vorbesti", a explicat profesorul.  Cercetatorii au folosit in special un lexicon cu 200 de cuvinte care nu sunt specifice culturii sau tehnologiei.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: