UE vrea despagubiri in bani pentru clientii-victime ale monopolurilor

Data publicarii: 03-03-2009 | Economie

La nivelul UE se doreste adoptarea unui document care sa contina prevederi clare referitoare la despagubirile banesti pe care sa le primeasca persoanele afectate de practicile anticoncurentiale. Acum, operatorii economici care primesc un verdict de incalcare a acestor norme sunt amendati de institutiile nationale sau europene de protectie a consumatorului, insa clientii-victime nu primesc nici un fel de compensare.

Documentul, intitulat Carta Alba a Daunelor pentru Incalcarea Regulamentului European Anticoncurential, ar face ordine pe piata comunitara, care are serioase probleme la acest capitol. De exemplu, un grup italian de asigurari a fost amendat  de catre autoritati cu 350 milioane de euro, insa nici un cent nu a intrat in buzunarul clientilor.

In Franta, trei operatori de telefonie mobila au avut o intelegere privind preturile, daunele totale suferite de catre consumatori depasind 1.2 miliarde de euro.

Amenda, la fel de consistenta ca si in cazul trustului italian, nu a acoperit nici macar un cent din prejudiciul total, consumatorii fiind de fapt cei care au iesit in pierdere.

Conform informatiilor centralizate de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), la nivel european, exista cel putin o gospodarie care a fost afectata de practicile incorecte ale operatorilor economici, insa consumatorii sunt despagubiti rar sau niciodata, in functie de actiunile autoritatilor din tara respectiva.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: