Criza imobiliara: 200 de apartamente vandute in 2008, doua in 2009

Data publicarii: 27-03-2009 | Imobiliare

Potentialii clienti ai apartamentelor noi nu se lasa induplecati de dezvoltatori si refuza ofertele indiferent de pret, pozitie sau faza de constructie. Criza economica a facut ca proiectele imobiliare de apartamente noi, din care anul trecut se vindeau sute de apartamente, sa inregistreze vanzari ce pot fi numarate pe degetele de la o mana. Printre aceste proiecte se numara Primavara Lujerului si Primavara Ghencea. Primavara Lujerului este un ansamblu ce se construieste in zona Politehnicii, are termen de finalizare anul 2010 si va fi alcatuit din 1.000 de apartamente. Aproximativ 20% din acest proiect, in jur de 200 de apartamente, a fost vandut din mai 2008 pana in prezent. "In acest an, din Primavara Lujerului am vandut doar doua apartamente. Vanzarile mai consistente au fost inregistrate anul trecut", a spus Raluca Oprescu, director vanzari al proiectului.

La fel si cu Primavara Ghencea, care este disponibil la vanzare cu apartamente finalizate. "In acest an am vandut sase apartamente. Mai sunt in jur de 80 de unitati disponibile din totalul celor 470 de locuinte", a precizat Raluca Oprescu. In cadrul targului imobiliar tIMOn, dezvoltatorul a venit cu o promotie. Primii zece clienti vor beneficia de o reducere de aproximativ 5.000 de euro la fiecare unitate vanduta.

Cu lipsa de clienti se confrunta si dezvoltatorul proiectului imobiliar Obor Towers. "Din totalul de 125 de apartamente mai sunt disponibile la vanzare 40 de unitati. In acest an am comercializat 6 apartamente", ne-a spus George Dimitriu, director vanzari al PYF Real Estate, adaugand ca la tIMOn spera sa vanda trei apartamente, cu unul mai mult decat la ultimul targ de apartamente, Condominium. Apartamentele in Obor Towers sunt mai ieftine fata de anul trecut cu 15-20%, in functie de suprafata.

Targul imobiliar tIMOn se desfasoara in cadrul Pulman Hotel (fostul Sofitel), in perioada 26-29 martie.

Nici luxul nu se mai vinde

Dintr-un proiect de lux, situat in zona Baneasa, din momentul lansarii pe piata si pana acum, in aproximativ un an nu s-a vandut decat un apartament, in conditiile in care pretul s-a micsorat considerabil. "Nu am vandut decat un apartament dintre cele 11 unitati totale ale proiectului. Proiectul este unul de lux, recomandat de dotarile si finisajele de calitate folosite", a spus Catalin Ivan, administrator al SC Castel Proconstruct. Proiectul imobiliar a fost lansat cu un pret de 1.300 de euro metrul patrat plus TVA, iar acum pretul este de 970 de euro metrul patrat construit plus TVA. "In cazul in care tot nu apar cumparatorii, o sa mai micsoram pretul, dar o sa diminuam si din calitatea finisajelor", a precizt Catalin Ivan.

Cotidianul