Viata de parlamentar european: profit de 5.000 de euro lunar

Data publicarii: 06-05-2009 | Politica

Daca actualii europarlamentari romani au primit aceiasi bani ca si colegii lor de la Bucuresti - circa 1.100 de euro, viitorii deputati europeni vor avea de patru ori mai multi bani: aproape 5.000 de euro.

Reprezentarea Romaniei la Bruxelles, sansa unei cariere internationale sau viata intr-un oras mai confortabil decat Bucurestiul, nu constituie singurul avantaj al politicienilor care vor candida pe 7 iunie pentru un mandat de europarlamentar. Salariul de parlamentar european nu e nici el de neglijat: din noul mandat, el va ajunge la 7.000 de euro impozabili lunar, adica circa 4.800 de euro net. De patru ori mai bine decat ar fi castigat un mandat de uninominal in Romania. La acestea se adauga diurne pentru cazare, indemnizatii de transport si de intretinere care pot ridica simtitor veniturile eurodeputatilor dincolo de plafonul de 10.000 de euro lunar.

Daca pentru unii eurocandidati, precum milionarul Gigi Becali, suma este derizorie, pentru ,,somerii" Corneliu Vadim Tudor (PRM) si Norica Nicolai (PNL), aceasta ar reprezenta un veritabil colac de salvare. Independenta Elena Basescu ar castiga si ea de cel putin doua ori mai mult decat cei 2.000 de euro lunar pe care ii ia in prezent de la Luxten.
 
Ce-i drept, nici actualii europarlamentari romani nu au saracit. Dimpotriva, au castigat mult mai bine decat ar fi reusit sa o faca in Romania. Nu din indemnizatia de circa 1.100 de euro pe care au primit-o in acest mandat de eurodeputat (din partea Parlamentului Romaniei), similara cu cea a deputatilor de la Bucuresti, ci mai ales din indemnizatiile de transport, de cazare si de intretinere.

Integral in Cotidianul