Economia Marii Britanii va reintra pe crestere in primul trimestru din 2010

Data publicarii: 15-06-2009 | International

Economia Marii Britanii va reintra pe crestere in 2010 si Bank of England va trebui sa isi extinda planul privind tiparirea de bani, pentru accelerarea procesului de recuperare, a estimat luni Confederatia Industriei Britanice (CIB), scrie Bloomberg.

Produsul intern brut va scadea cu 0,3% in al doilea trimestru si cu 0,1% in al treilea, conform estimarilor CIB.

Economia va reintra pe crestere in primul trimestru din 2010, cand va avansa cu 0,1% si cu 0,3% in al doilea trimestru, arata CIB. Totusi, numarul somerilor va continua sa creasca si va depasi trei milioane, conform estimarilor.  

Estimarile grupului vin in contextul in care autoritatile de politica monetara si-au reafirmat luna aceasta planul de a tipari 125 miliarde lire sterline, dintr-un total de 150 miliarde lire sterline, cat fusese autorizat pentru cheltuieli pe piata obligatara.

O incetinire a revenirii economice va continua sa afecteze veniturile din taxe, marind deficitul bugetar record pe care premierul Gordon Brown l-a creat pentru protejarea bancilor si a angajatilor, in contextul recesiunii.

"Marea Britanie se confrunta cu un deficit fiscal ce nu a mai fost inregistrat pe timp de pace si razboiul de pe scena politica nu aduce o rezolvare pentru aceasta problema", a spus John Cridland, directorul general adjunct al CIB. 

Gordon Brown a infruntat cea mai grava criza politica de la sosirea sa la putere, in iunie 2007, generata de demisia a 11 ministri, pe fondul infrangerii la alegerile locale si europene din 4 iunie, si de scandalul deconturilor deputatilor. 

Premierul a depasit mai multe crize si, potrivit ministrului comertului Peter Mandelson, devenit numarul doi din guvern dupa remanierea din 5 iunie, Brown trebuie sa se pregateasca sa infrunte o alta la conferinta laburistilor din luna septembrie.

Sondajele anticipeaza o infrangere a laburistilor in fata conservatorilor lui David Cameron la urmatoarele alegeri legislative, care vor fi convocate pana in iunie 2010. 

Economia Marii Britanii a scazut cu 1,9% in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul anterior, si cu o rata anuala de 4,1%, peste asteptarile analistilor.

Astfel, economia din Regat s-a comprimat pentru trei trimestre consecutiv, dupa o scadere cu 0,7% a PIB-ului din al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat in aprilie ca se asteapta la o revenire economica rapida si reduceri ale cheltuielilor publice, pentru temperarea gravei recesiuni ce a cuprins Regatul, insa opozitia considera ca previziunile oficialului sunt "fanteziste".

Darling a estimat ca economia britanica va scadea cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa si va avansa cu 1,25% in 2010. In 2011, economia ar urma sa urce cu 3,5%.

Insa estimarile ministrului de finante au coincis cu previziunile Fondului Monetar International, care arata ca economia Marii Britanii ar urma sa se comprime cu 4,1% in 2009 si cu 0,4% anul viitor.

NewsIn