Cum sa va intelegeti bine cu seful

Data publicarii: 06-07-2009 | HR/Cariere

Cel mai bine este sa incercati sa vedeti cu ce fel de om aveti de-a face si sa adoptati cea mai potrivita atitudine in relatia cu acesta. Una dintre principalele cauze care duc la demisii, spun expertii in resurse umane, este seful. Daca un angajat nu se intelege cu acesta, el va veni cu neplacere la serviciu si va lucra intr-o tensiune permanenta, ceea ce nu-l va face foarte productiv. Iar de aici pana la nemultumiri, rezultate proaste si concediere nu este decat un pas.

Pentru a nu ajunge in situatia de a fi dat afara sau de a pleca singur din companie, este indicat sa faceti in asa fel incat sa va intelegeti bine cu seful dumneavoastra, indiferent cat de greu v-ar fi. In fond, fiecare om are si parti bune, si parti rele. Incercati sa identificati aspectele pozitive! "Angajatii ar trebui sa evalueze corect cu ce stil managerial se confrunta. Fiecare manager are anumite nevoi, important este ca angajatii sa le identifice corect si sa vina in intampinarea acestora", explica Stelian Marian, membru in HR Club, managing director la Human Capital Solutions.

Privind din perspectiva subalternilor, spune Cristina Mihai, specialist in performanta organizationala, managerii se impart in functie de modul in care-si realizeaza rolurile (de comunicare, control, dezvoltare a echipei, recunoastere si recompensare a oamenilor). "Exista manageri prietenosi, carora le place sa se faca placuti si care ar face orice efort pentru a evita un conflict interuman, manageri ambitiosi, foarte dedicati jobului, deschisi ideilor echipei pe care o coordoneaza si dornici sa ofere oportunitati, iar la cealalta extremitate a spectrului sunt managerii care muncesc cat mai putin posibil, cei depasiti de situatie, care si-au atins nivelul maxim de competenta si care nu au cum sa ofere prea mult oamenilor cu care lucreaza", adauga Cristina Mihai.

Ce apreciaza superiorul

Specialistii in resurse umane spun ca punctele esentiale care trebuie atinse de catre angajati pentru a putea dezvolta o relatie profesionala sanatoasa cu seful sunt stabilirea si negocierea permanenta a rolurilor. "Sanatatea relationala se obtine cand oamenii lucreaza impreuna in contexul «eu sunt ok, tu esti ok»". Astfel, rezulta o relatie matura, constructiva in care poate exista o comunicare rationala, pe fapte, si nu o exprimare emotionala de pareri, adjective si  jocuri de putere", considera specialista in resurse umane, Carmen Buruiana.

Toti sefii, spune experta in resurse umane Cristina Mihai, apreciaza cateva elemente esentiale, precum voluntariatul pentru proiectele critice, rezolvarea problemelor (lor), loialitatea si dedicarea, expertiza tehnica, valoarea pe care o puteti adauga echipei, lui insusi si companiei.

"Ca sa fie totul bine, ar trebui ca atat managerul, cat si subalternul sa nu resimta in relatia profesionala o incongruenta intre asteptari si ceea ce se ofera", explica Stelian Marian. De multe ori, clarificarea asteptarilor se face doar de sus in jos, pentru ca angajatilor le este teama sa vorbeasca despre ce si-ar dori.

"Pe termen lung insa, o relatie care este construita intr-un singur sens nu va functiona", atrage atentia Stelian Marian.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: