Ce greseli din CV te tin departe de angajatori

Data publicarii: 02-11-2009 | HR/Cariere

CV-urile incarcate, lipsite de personalitate, dezordonate, care contin greseli gramaticale sau fotografii ale candidatilor in ipostaze lejere risca sa fie respinse de recrutori in prima faza de selectie a candidatilor la un nou loc de munca. Un CV este, cu siguranta, respins daca experienta nu corespunde locului de munca pentru care se aplica sau daca se observa ca persoana a schimbat intr-un timp scurt mai multe locuri de munca.

In actualul context economic, in care numarul somerilor creste pe zi ce trece, iar companiile au inghetat angajarile pentru majoritatea posturilor, recrutorii se confrunta cu o crestere de cel putin 50% a numarului de CV-uri primite comparativ cu anul trecut, fara insa ca, in acelasi timp, sa creasca si calitatea celor care le trimit. In acest moment, spune Ionela Pantea, permanent placement consultant al Manpower, cele mai multe CV-uri vin pentru joburile din vanzari (la toate nivelurile de cariera), FMCG, auto, amenajari interioare/constructii, farmaceutic. "Comparativ cu perioada anterioara crizei, cresterea cantitativa este de aproximativ 50%, in timp ce cresterea calitativa nu este semnificativa", spune reprezentanta Manpower.

In afara proceselor de executive search, de cautare directa sau de recrutare prin networking, celelalte selectii presupun procese de recrutare in care rolul CV-ului este esential, spune Gabriel Gatejoiu, business development manager al Professional.

Pentru orice post exista criterii specifice de selectie a CV-urior, care corespund coordonatelor postului aflat in selectie. Spre exemplu, in cazul unui post de secretara, cunoasterea limbii engleze este un criteriu important. "Multe persoane uita ca, in primul rand, CV-ul te reprezinta pe tine ca persoana si este primul pas in demersul de «marketing personal» pe care il faci atunci cand doresti sa gasesti un alt loc de munca", spune reprezentantul Professional.

In principiu, un CV ar trebui sa contina un obiectiv de cariera, experienta relevanta (responsabilitati si realizari), recomandari, aptitudini speciale si abilitati, informatii despre cunoasterea limbilor straine. "Un CV care risca sa fie respins din start este acela care arata instabilitatea la locul de munca (schimbari frecvente ale locului de munca), daca la experienta candidatul nu a facut altceva decat sa copieze responsabilitatile din fisa postului, daca este foarte incarcat, depersonalizat si nu ofera o fluiditate a citirii. Deloc apreciate sunt si greselile de ortografie sau fotografiile intr-o tinuta lejera", spune Ionela Pantea. Pentru a fi retinut de recrutor, un CV trebuie sa atraga atentia - acesta trebuie sa sublinieze realizarile si competentele persoanei, nu sa descrie generic jobul pe care aceasta l-a ocupat. "Poate descrie cu succes dimensiunea companiei si care a fost nivelul de responsabilitate si aria de impact a jobului, aceste zone fiind diferite de la o companie la alta in functie de modelul de business", spune Madalina Uceanu, executive director al Aims Romania.

In cazul pozitiilor de management, CV-ul devine si mai important. "Este destul de frecvent intalnit CV-ul realizat pe un format tip site joburi, chiar si pentru nivelul acesta de experienta. Este ca si cum logoul cartii noastre de vizita este acelasi cu al altor cateva sute, si cred ca multi dintre cei care isi trimit un asemenea CV standardizat nu realizeaza acest lucru. Probabil daca s-ar pune problema designului cartii de vizita ar acorda mai multa atentie, asa cum ar trebui sa se intample si in cazul CV-ului", spune Uceanu.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: