Prima Casa a stimulat doar cererea pentru cutii de chibrituri

Data publicarii: 05-11-2009 | Imobiliare

Programul "Prima Casa", demarat de guvern in luna iulie a acestui an, a dat un mic imbold pietei imobiliare. Acesta a incurajat, insa, in mare masura, cumpararea de apartamente cu cel mult doua camere, al caror pret se apropie sau chiar depaseste plafonul garantat de stat.

"Dupa  4 luni de la demararea programului «Prima Casa», am simtit o reala amelioarare a vanzarilor pentru apartamentele ieftine din proiect. Suntem multumiti de aceasta situatie, dar ne intrebam daca romanii, in special familiile care au si copii, nu au nevoie de mai mult decat de un apartament cu doua camere si o singura baie", a declarat Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group. In opinia acestuia, alte probleme care ar trebui rezolvate sunt adaptarea programelor bancare la nevoile cumparatorilor, inscrierea tuturor veniturilor in cartea de munca si construirea de proiecte imobiliare care sa se adreseze clasei medii.
 
"In momentul de fata se poate spune ca programul «Prima Casa» functioneaza, insa ar avea nevoie de cateva modificari majore, astfel incat sa incurajeze si achizitia de apartamente cu suprafete mai mari. Limita de 57.000 de euro - suma maxima care poate fi creditata prin programul «Prima Casa» - incurajeaza achizitia apartamentelor cu suprafete mici. Nevoie pentru apartamentele cu 3 - 4 camere exista, dar nu exista posibilitati de finantare adaptate. Astazi, in Bucuresti, apartamentele noi cu trei camere au preturi in jurul valorii de 135.000 de euro+TVA. Cati oameni si le pot permite? Ar trebui sa mearga la banca pentru un imprumut de 120.000 de euro, la care vor plati o dobanda intre 7 si 10%. Asta ar insemna o rata de circa 1.000 de euro pe luna", a mai spus Tanase. Acesta considera ca ar fi necesara cresterea marjei de 57.000 de euro, cuplata cu o crestere de la 90.000 de euro la 150.000 de euro a limitei pentru care este valabil un TVA de 5%. Totodata, in opinia lui Tanase, si dezvoltatorii ar trebui sa vina cu discounturi mai mari.

Gardianul