O noua era glaciara s-ar putea instala in doar sase luni

Data publicarii: 17-11-2009 | Mediu

In doar sase luni de zile intreaga Europa s-ar putea transforma intr-un urias iceberg conform concluziilor unui nou studiu care infirma constatarile cercetarilor anterioare despre intervalul de timp necesar instaurarii erelor glaciare.

Pana de curand se credea ca ultima glaciatiune, manifestata in urma cu 13.000 ani, s-a instalat in aproximativ 10 ani, insa studiul initiat de geologul britanic William Patterson indica o perioada de 20 de ori mai scurta.

"Este ca si cand ar trebui sa te muti brusc, pentru tot restul vietii, din Marea Britanie in Antarctica. A fost o schimbare rapida cu efecte dezastruoase pentru oamenii si animalele acelor timpuri", spune Patterson.

Concluziile sale sunt bazate pe studiul depozitelor de namol extrase din Lough Monreagh, lac din nordul Irlandei. Cu ajutorul unor tehnologii de inalta precizie a reusit sa separe straturi de doar 0,5 mm grosime, fiecare reprezentand echivalentul unei perioade de trei luni. Astfel a constatat ca in urma cu 13.000 ani s-a manifestat o schimbare abrupta de temperatura, care si-a lasat amprenta asupra a doua straturi de namol.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: