Criza politica ne tine pe loc patru luni

Data publicarii: 20-11-2009 | Actualitate

Intarzierea autoritatilor in adoptarea bugetului de stat pentru anul 2010 ne-ar putea costa mult mai mult decat ne-am fi asteptat. Banii din urmatoarea transa din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) ar putea intra in Romania abia la jumatatea lunii martie a anului viitor, odata cu transa a patra, a declarat Tonny Lybeck, reprezentul FMI in Romania si Bulgaria, ieri, la o conferinta pe tema depasirii crizei economice.
 
El a precizat ca este foarte posibil ca transele trei si patru sa fie primite concomitent, avand in vedere ca este programat ca o misiune de evaluare a Fondului sa vina la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.

Ajustari sau impozite marite

Potrivit unui calcul EVZ, fiecare luna de intarziere in care banii FMI si cei ai Comisiei Europene nu intra in Romania ne costa circa 10-11 milioane de euro, bani pe care Ministerul de Finante ii va plati doar din diferenta de dobanzi dintre creditele scumpe luate de la banci si imprumutul de la FMI si UE.

Astfel, patru luni de intraziere ne-ar costa 40 de milioane de euro, in cazul in care dobanda la imprumutul de pe piata bancara ar fi de 10% pe an. Daca insa creditele ar fi contractate la o dobanda de 11%, factura pentru criza politica ar depasi 45 de milioane de euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: