Moneda euro, atacata concertat?

Data publicarii: 04-03-2010 | International

Organismele de reglementare analizeaza o posibila conspiratie impotriva euro. Pana in prezent, in toate investigatiile efectuate nu s-a putut demonstra ca speculatorii de pe Wall Street au incalcat legile antitrust.

Departamentul Justitiei din SUA a lansat o investigatie referitoare la posibila coordonare a actiunilor fondurilor cu capital de risc, in sensul scaderii valorii monedei unice europene in raport cu dolarul. O solicitare oficiala a fost transmisa unora dintre cele mai mari fonduri din SUA, incluzand si fondurile administrate de miliardarul George Soros, prin care se solicita pastrarea istoricului tuturor tranzactiilor si a corespondentei in legatura cu vanzarile care au implicat euro.

Scrisoarea a fost transmisa in aceeasi zi, 26 februarie, in care cotidianul "The Wall Street Journal" dezvaluia ca mari fonduri au lansat o actiune concertata pe piata valutara pentru deprecierea puternica a euro. Miscarea este asemanatoare cu atacurile asupra actiunilor Lehman Brothers si ale altor companii cu dificultati, de la inceputul crizei financiare in 2008.

In articol se mentiona ca la o reuniune selecta a reprezentantilor fondurilor, inclusiv SAC, Greenlight si Soros, unul dintre participanti a sustinut ca euro poate sa coboare pana la paritate cu dolarul, sau chiar mai jos. Ieri, cotatia euro se situa putin peste 1,36 de dolari pe unitate. Nu se cunosc sumele puse in joc pentru speculatiile legate de euro, insa viteza de depreciere a euro indica volume foarte mari destinate acestui atac speculativ.

Integral in Adevarul