Romanii renunta la credite si incep sa economiseasca

Data publicarii: 11-03-2010 | Finante-Banci

Romanii din mediul urban vor incerca in acest an sa economiseasca la banca, vor renunta la iesirile in oras si vor merge mai des la biserica, arata o analiza Daedalus pentru luna ianuarie.

"Anul 2010 se anunta ca fiind marcat de prudenta, de un control mai riguros al cheltuielilor si de intentia de a aloca bugetul pentru concediu mai degraba decat pentru iesiri in oras si mici «capricii»", arata analiza.

Autorii analizei au constatat ca a existat o crestere a numarului celor care au apelat la rude sau au avut activitati suplimentare, in afara serviciului, pentru a-si creste veniturile. In aceste conditii, desi ponderea salariului sau al pensiei in totalul veniturilor a scazut, venitul pe membru de familie si puterea de cumparare au fost constante.

Aproape 20% dintre respondenti au raspuns in luna ianuarie ca veniturile actuale nu le permit sa-si asigure strictul necesar, cu aproape trei puncte procentuale mai mult fata de ponderea din ianuarie 2009, iar 34,8% au bani pentru a-si acoperi numai nevoile, nivel apropiat cu cel de anul trecut.

"In acest an, comportamentul financiar se anunta mai prudent in ceea ce priveste creditarea si mai deschis in privinta investitiilor. Astfel, intentia de achizitie de bunuri in rate si intentia de contractare de credite se situeaza la un nivel mai scazut fata de inceputul anului anterior. In schimb, romanii sunt mai dispusi sa investeasca fata de aceeasi perioada a anului 2009", potrivit analizei.

Sub semnul prudentei

89% dintre romani au spus ca nu au intentii de contractare a unui credit, in crestere fata de 2009, cand 85,4% nu doreau un imprumut. De asemenea, a scazut ponderea celor care au contractat anul trecut un credit la 22,5%, de la 30,6% in 2008.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: