Trei romani in Topul Forbes al miliardarilor lumii

Data publicarii: 11-03-2010 | Afaceri

Dinu Patriciu, Ioan Niculae si Ion Tiriac se numara printre cei 1.011 miliardari prezenti in Topul Forbes SUA. Dintre bogatii lumii, doar 12% si-au vazut averile micsorate in ultimul an. Cei trei romani si-au mentinut ierarhia din Topul Forbes Romania publicat in luna octombrie 2009.

Dupa furtuna financiara care le-a facut averile scrum anul trecut, soarele a rasarit din nou pentru cei mai bogati oameni din lume, care au reusit performanta unor reveniri spectaculoase. Trecand de la agonie la extaz, 88% din acestia si-au pastrat averea constanta sau si-au marit-o intre 13 februarie 2009 si 12 februarie 2010.

Daca anul trecut liga miliardarilor mai numara doar 793 de membri, numarul total al acestora a crescut cu 218 in 2010. Printre prezentele noi in top se numara si doi romani: presedintele InterAgro, Ioan Niculae, intrat pentru prima oara in clasament, precum si omul de afaceri Ion Tiriac, revenit in ierarhia Forbes dupa o pauza de un an.

Cel mai bogat roman din Topul Forbes ramane Dinu Patriciu, aflat printre primii 500 de miliardari ai lumii, pe pozitia 437. Averea sa este estimata la 2,2 miliarde de dolari, in crestere cu 400 de milioane de dolari fata de 2009. Pe pozitia cu numarul 880 se afla Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, in timp ce Ion Tiriac revine in top pe locul 937, cu active nete in valoare de un miliard de dolari. In topul miliardarilor romani publicat de Forbes Romania in octombrie 2009, cei trei se aflau pe podium in aceeasi ordine, Patriciu clasandu-se drept cel mai bogat roman, urmat de Niculae si Tiriac.

Bill Gates contraataca

In ierarhia primilor zece bogati ai lumii au avut loc serioase miscari de trupe, iar detinatorul primei pozitii in top se schimba pentru a treia oara in ultimii trei ani. Dupa Warren Buffet si Bill Gates, este randul mexicanului Carlos Slim Helu sa urce doua pozitii, de pe locul trei pe primul loc. Helu a castigat de pe urma investitiilor in domeniul telecomunicatiilor, care s-au apreciat considerabil in ultimul an, marindu-i averea cu 18,5 miliarde de dolari. Bill Gates se multumeste cu locul al doilea, dupa ce a detinut titlul de ,,cel mai bogat om din lume" de 14 ori in ultimii 15 ani.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: