Piata muncii, prin ochii fondurilor de pensii

Data publicarii: 11-03-2010 | Actualitate

Desi numarul somerilor din statisticile oficiale a crescut in luna februarie, fondurile de pensii raporteaza mai multi participanti nou-intrati in Pilonul II, mai ales pe calea repartizarii aleatorii. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) explica, intr-o analiza, ca aceasta evolutie arata intrarea pe piata fortei de munca a unui numar semnificativ de absolventi de liceu si de universitate, in special prin intermediul burselor de locuri de munca organizate toamna.

Evolutia numarului de participanti la fondurile de pensie obligatorie este, daca vreti, un alt unghi din care poate fi analizata piata muncii. Cine priveste statisticile lunii februarie cu participantii la Pilonul II de pensii sesizeaza o "ciudatenie": desi datele privind somajul arata o crestere fata de ianuarie (8,3% in februarie fata de 8,1% in luna anterioara), in sistemul de pensii din Pilonul II numarul de participanti a crescut. In mod obisnuit, numarul total de participanti creste atunci cand pe piata muncii intra persoane nou-angajate. Or, in februarie datele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) indica o crestere cu aproape 21.400 a numarului de someri, in timp ce statisticile Pilonului II pentru aceeasi luna arata ca fondurile de pensii au capatat in plus aproape 35.300 de participanti, iar majoritatea covarsitoare este formata din cei repartizati aleatoriu.

Repartitia aleatorie este un fel de loterie in care angajatii care nu si-au ales din proprie initiativa un fond de pensie sunt distribuiti automat, la intamplare, catre unul dintre cele noua fonduri active. Cum se explica, asadar, faptul ca, in timp ce numarul angajatilor scade, cel al participantilor la fondurile de pensii creste? De unde provin nou-venitii? CSSPP explica, intr-o analiza dedicata acestei "ciudatenii", ca o mare parte din cei nou-intrati in sistem sunt absolventii de liceu si de universitate care si-au gasit de lucru in toamna anului trecut. Documentul comisiei arata ca bursa de joburi a avut in septembrie o oferta mai generoasa de locuri de munca si ca cea mai mare parte a fost destinata absolventilor. Aceeasi tendinta s-a observat si in toamna anului 2008, doar ca atunci oferta avea sa fie dubla fata de toamna urmatoare, cand efectele crizei au devenit vizibile si pe piata muncii.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: