Economistii: Unele banci europene ar putea trece printr-un nou val de pierderi

Data publicarii: 15-06-2010 | Finante-Banci

Bancile europene ar putea trece printr-un nou val de pierderi generat de criza datoriilor suverane din Grecia, Spania si Portugalia. Este avertismentul lansat de mai multi economisti.

Ei mai spun ca lipsa de incredere din piete ar putea genera o noua criza de finantare pentru banci, exact ceea ce s-a intamplat inainte de falimentul Lehman Brothers.

Multe banci europene importante au in portofoliu obligatiuni suverane emise de Grecia, Spania si Portugalia, iar, acum, acest lucru s-ar putea traduce intr-un dezastru pentru industria financiara din Europa. Pe fondul temerilor privind prabusirea valorii titlurilor de stat, investitorii vand actiunile detinute la marile banci europene. Tensiunile s-au transmis si intre banci, care prefera sa isi parcheze banii la Banca Centrala Europeana decat sa se imprumute intre ele, desi unele au nevoie de fonduri.

Creditorii europeni au constituit depozite overnight record la BCE, pe 9 iunie, de 369 de miliarde de euro, peste nivelul inregistrat chiar si dupa caderea Lehman Brothers, cand teama din piete se afla la cote alarmante. Analistii avertizeaza ca toate aceste probleme ar putea genera un nou val de pierderi pentru bancile europene cu expunere pe Grecia, Spania si Portugalia.

In aceste conditii, institutiile financiare ar putea avea pierderi importante, iar creditarea si revenirea economica a Uniunii Europene ar fi trase in jos. BCE estimeaza ca bancile europene ar putea inregistra deprecieri de active de aproape 200 de miliarde de dolari pana in 2011, care s-ar putea adauga pierderilor de 444 de miliarde inregistrate pana in prezent.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: