Irlanda: reuniune de urgenta a consiliului de ministri

Data publicarii: 22-11-2010 | International

O reuniune de urgenta a consiliului de ministri a fost convocata pentru duminica dupa-amiaza, la Dublin, pentru a aproba un plan de austeritate, aflat in centrul negocierilor cu UE si FMI pentru deblocarea unui ajutor international de mai multe zeci de miliarde de euro pentru Republica Irlanda, informeaza AFP.

Reuniunea va fi consacrata finalizarii noilor masuri de austeritate pe care tara le pregateste de cateva saptamani, a precizat un purtator de cuvant al guvernului, si nu planului de ajutor international negociat in prezent la  Dublin. 'Dar cele doua sunt legate', a adaugat el 

Consiliile de ministri au loc in mod normal martea in Republica Irlanda, dar recent s-au succedat intr-un ritm accelerat, de aproximativ 'trei pe saptamana', a mentionat purtatorul de cuvant. Obiectivul este de a elabora un plan de auteritate foarte delicat vizand economisirea a 15 miliarde de euro in patru ani, aproximativ 10% din totalul Produsului Intern Brut (PIB) irlandez. 

Planul are ca scop aducerea deficitului public, in prezent de 32% din PIB, la 3%, conform cerintelor UE. Aceste plan ar urma sa fie anuntat 'la inceputul sapatmanii viitoare', a indicat sambata ministrul agriculturii, Brendan Smith. 

Numai dupa publicarea acestui plan, Dublinul va putea formula oficial cererea pentru obtinerea unui sprijin financiar international. 

Principala dificultate consta in refuzul Irlandei de a majora cota de impozitare asupra societatilor, care este acum de 12,5%, cel mai scazut nivel din zona euro, in pofida necesitatii de a creste incasarile fiscale. Dublinul afirma ca numai asa poate atrage multinationalele.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: