Cea mai mare despagubire RCA

Data publicarii: 08-02-2011 | Auto

O companie de asigurari a platit unei tinere din Cluj, victima a unui accident rutier, despagubiri in valoare totala de 450 de mii de euro, plus o renta pe viata de 1.200 euro lunar.

Cea mai mare dauna platita pentru un accident auto pe o polita RCA in Romania a fost platita pentru o victima din Cluj a unui accident rutier, spune Daniela Grigore, responsabil de asigurarile auto la Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Este vorba despre cazul unei fete in varsta de 19 ani, care a primit 300 de mii de euro constand in daune morale, 150.000 de euro daune materiale, dar si o renta pe viata, a carei valoare se ridica la 1.200 de euro pe luna.

"In alta situatie, un roman, victima a unui accident auto produs in Polonia, care i-a provocat paralizia, a cerut in instanta daune materiale si morale", povesteste Liviu Stoicescu, directorul Biroului de Asigurari Auto din Romania (BAAR). Soferul vinovat era asigurat la o companie suedeza, iar procesul s-a judecat la Oradea. Dupa 10 ani de procese, instanta a indreptatit victima la reparatii morale de 800.000 dolari, limita maxima pentru asigurarea RCA in Suedia. In cazul de mai sus tatal tanarului paralizat si-a reprezentat singur fiul in instanta desi era medic de profesie. De asemenea, familia unui tanar decedat in accident rutier la Oradea a primit chiar anul trecut 1, 3 milioane de lei ca daune morale. Mentionam ca polita RCA acopera, pe langa pagubele materiale provocate de posesorul asigurarii unor terti, si daune nonpatrimoniale care constau in daune morale si pretentii pentru vatamari corporale ori deces.

Plafonul maxim pentru despagubirea in caz de daune materiale se ridica la 750 de mii euro, iar cel pentru pretentii nonpatrimoniale la 3,5 milioane de euro. Persoanele implicate in accidente provocate de soferi neasigurati RCA vor fi despagubite de Fondul pentru Despagubirea Victimelor Strazii. Fondul se va indrepta, ulterior, impotriva soferului vinovat. In prezent, in Romania, peste 90% dintre autoturisme sunt asigurate RCA, iar din restul de 10% majoritatea sunt absente din trafic.

Integral in Romania Libera