Cum verifica Fiscul conditiile de incadrare a unei firme ca microintreprindere

Data publicarii: 16-02-2011 | Finante-Banci


O firma nu poate fi incadrata fiscal ca microintreprindere daca are activitati de consultanta si management, iar pentru a verifica indeplinirea acestei conditii Fiscal va analiza contractele incheiate de firma respectiva si alte documente care justifica natura veniturilor, potrivit normelor metodologice la Codul fiscal.

Cat priveste definitia numarului de salariati - de maximum 9, este luat in calcul numarul persoanlor angajate cu contract individual de munca, indiferent de durata timpului de munca, inscrise lunar in statele de plata. Sunt numarate si contractele de munca suspendate.

Pentru firmele care au un singur angajat, dar care demisioneaza, se pensioneaza sau este concediat, conditia de a avea minimum un angajat se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.

Cursul de schimb luat in calcul la verificarea incadrarii in plafonul de 100.000 de euro venituri anuale este cel de la inchiderea exercitiului financiar.

Daca in cursul anului fiscal o microintreprindere depaseste plafonul, trebuie sa instiinteze Fiscul printr-o declaratie de mentiuni, trecand la impozitul pe profit.

 

sursa: zf.ro