Bancpost: Sanse aproape nule ca BNR sa reduca dobanda

Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-Banci


Presiunile inflationiste suplimentare aproape anuleaza sansele reducerii ratei dobanzii cheie in 2011, daca tinem cont de explicatiile anterioare date de Consiliul de Administratie al BNR ca motivare a deciziilor de politica monetara, spune Dan Bucsa, seful departamentului cercetare al Bancpost.

"Speram ca rata dobanzii de politica monetara nu va fi majorata, deoarece cresterile de preturi sunt generate in cea mai mare parte de socuri de oferta pe care politica monetara nu ar trebui sa le contracareze. BNR ar putea suplini mentinerea dobanzii oficiale ridicate prin reducerea rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in lei, pentru a creste lichiditatea pietei interbancare (cu impact benefic asupra dobanzilor interbancare si a finantarii deficitului bugetar)", spune Bucsa.

Dobanda de politica monetara este setata la 6,25% din luna mai a anului trecut.

Referindu-se la cresterea surprinzatoare a preturilor de consum, Bucsa a spus ca surpriza a venit din scumpirea accelerata a alimentelor. "Luna trecuta, indicele agregat al preturilor alimentelor calculat de FAO a crescut mai putin decat in perioada iulie 2010 - ianuarie 2011 si leul s-a apreciat atat fata de euro, cat si fata de dolar. Ne asteptam ca inflatia lunara sa ramana ridicata in februarie 2011 din cauza majorarilor preturilor alimentelor".

Care sunt sansele ca BNR sa atinga tinta de inflatie in acest an?

Bucsa a explicat ca impactul cererii interne slabe asupra ratei inflatiei core3 (care exclude din indicele preturilor de consum preturile administrate, cele volatile ale unor alimente, ale combustibililor si produselor din tutun) a fost foarte redus.

"Desi consumul privat a scazut in 2010 cu 1,8% (in termeni reali), preturile influentate de presiunile cererii agregate au crescut cu 4,2%. Chiar daca excludem impactul TVA, majorarea preturilor concomitent cu scaderea cererii indica rigiditati structurale mari. In plus, aprecierea leului nu a putut compensa cresterea preturilor alimentelor si combustibililor pe pietele internationale in primele doua luni din 2011".

 

citeste continuarea: zf.ro