Un an de batjocura pentru fraierii care economisesc

Data publicarii: 01-07-2011 | Finante-Banci


Ieri, BNR a mentinut dobanda de referinta la nivelul de 6,25%, iunie urmand sa fie a douasprezecea luna consecutiva in care aceasta se situeaza sub rata inflatiei.

Deponentii s-au trezit, astfel, ca valoarea banilor tinuti in banci a scazut in loc sa creasca.

Prof. Bogdan Glavan: Nu exista stimulentul de a economisi, pentru ca pierzi bani.

Pariul pe leu la care ne invitau reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei in anii trecuti pare unul pierdut cel putin pentru intervalul iulie 2010 - iunie 2011, rastimp in care moneda nationala a pierdut aproximativ 7-8% din puterea de cumparare. Acest fenomen a fost agravat de politica monetara care a condus la o realitate a dobanzilor real negative. Ceea ce pentru BNR este o ratare a unui obiectiv fixat anterior, pentru romanii care au facut eforturi de economisire se traduce printr-o diminuare a puterii de cumparare a banilor pusi deoparte. Deponentii nu numai ca nu au fost recompensati pentru infranarea lor de la consum, dar s-au trezit cu o confiscare a banilor in termeni reali de catre un sistem bancar avid sa recupereze rapid pierderile rezultate din creditarea iresponsabila a anilor de "boom". 

Dincolo de drama romanilor care isi vad erodate economiile, persistenta unei politici a dobanzilor real negative pentru o perioada de un an de zile se rasfrange negativ asupra economiei nationale, avertizeaza economistii contactati de Curierul National. Consultantul financiar Bogdan Baltazar spune ca "neglijarea binevoitoare" de catre autoritati a realitatii respective nu este o solutie, iar randamentul negativ al depozitelor reprezinta "un impediment in calea constituirii resurselor necesare pentru investitii". Baltazar considera insa ca o ridicare a ratelor de dobanda nu reprezinta o solutie pentru ca ar hrani inflatia, reteta potrivita fiind aceea a gasirii mijloacelor de reducere a inflatiei.

Integral in Curierul National