Germania ar putea da lovitura de gratie eurozonei

Data publicarii: 07-07-2011 | International


   

Supravietuirea uniunii momentare europene in actuala forma - sau distrugerea ei - sta in mainile Curtii Constitutionale germane, care a inceput sa analizeze, marti, legalitatea planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.

Daca cei opt judecatori din Karlsruhe decid ca sistemul de salvare european, de 500 de miliarde de euro, incalca semnificativ legea fundamentala a Germaniei (Grundgesetz), exista riscul ca principalul sprijin acordat tarilor din sudul Europei in criza datoriilor suverane sa se prabuseasca, scrie The Telegraph.

Judecatorii au formulat trei plangeri la adresa planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Printre acestea se afla si una apartinand unui grup de profesori, care sustin ca imprumuturile acordate Greciei submineaza Bundestagul; incalca Tratatul de la Lisabona, mai precis clauza de "niciun plan de salvare"; reprezinta, de fapt, crearea unei uniuni de transfer fiscal, in ascuns, fara a se opera schimbarile necesare in Grundgesetz; si "dau o lovitura fundatiilor constitutionale ale statului si societatii noastre".
 

 

integral in: ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: