Mugur Isarescu pentru Xinhua: Yuanul este binevenit in Romani

Data publicarii: 21-07-2011 | Finante-Banci



Moneda Chinei - yuanul - si bancile chineze sunt binevenite in Romania, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat marti agentiei Xinhua.

'Am discutat inca de la inceputul anilor 1990 despre deschiderea de filiale ale unor banci chineze aici (in Romania - n.red.). Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor', a spus Mugur Isarescu. 

Autoritatile din domeniul finantelor din China au decis sa depuna valute straine in Banca Nationala a Romaniei la inceputul anilor '90, atunci cand valuta se afla inca in cantitati mici in Romania, a reamintit el, adaugand ca demersul a fost o dovada a prieteniei durabile dintre bancile nationale ale celor doua tari. 

'A fost un ajutor concret si un gest de prietenie. Un prieten la nevoie se cunoaste. Eu n-am uitat acest gest de prietenie', a mai spus Isarescu. 

Xinhua noteaza ca Romania intentioneaza sa adopte moneda euro pana in 2015. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a afirmat ca increderea in euro exprimata de premierul chinez Wen Jiabao in timpul turneului sau european in luna iunie a constituit un sprijin pentru moneda unica. 

'China, in calitatea sa de importanta putere comerciala si economica la nivel mondial, a devenit de asemenea o putere financiara, prin acumularea in crestere de rezerve valutare. De aceea, un mesaj de incredere in euro din partea unei puteri financiare va ajuta cu siguranta moneda' europeana, a estimat Isarescu. 

'Este posibil ca viitoarele crize sa poata fi evitate atunci cand moneda chineza va juca un rol international mai puternic', a adaugat Mugur Isarescu. 

'Cand yuanul va deveni valuta, o vom avea imediat in trezoreria noastra', a adaugat el, exprimandu-si totodata dorinta pentru o mai stransa cooperare financiara intre China si Romania. 'Colaborarea noastra din prezent se poate axa pe diferite aspecte pentru rezolvarea crizei financiare internationale', a mai spus Mugur Isarescu, care a salutat rolul constructiv jucat de reprezentantii Chinei la Fondul Monetar International.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: