Noile masuri de austeritate adoptate in Grecia, primite cu proteste

Data publicarii: 22-09-2011 | International



Noi proteste sunt asteptate in Grecia, in replica la masurile de austeritate impuse de ministri, relateaza BBC News.

O greva de 24 de ore in transportul public si a soferilor de taxe este in curs, in timp ce bugetarii se vor strange mai tarziu in centrul Atenei.

Guvernul a convenit asupra unor noi reduceri de pensii, asupra cresterii taxelor de proprietati si suspendarii activitatii a mii de bugetari. Autoritatile incearca sa respecte tintele fiscale stricte pe care si le-au fixat si sa convinga creditorii internationali sa deblocheze o noua transa din imprumutul de salvare.

Decizia de miercuri privind noile masuri de austeritate intervine dupa doua zile de discutii dure cu FMI si autoritatile europene.

Numarul bugetarilor a caror activitate va fi suspendata si care vor primi salariu partial va creste cu 50%, ajungand la 30.000 pana la sfarsitul anului, in timp ce pensiile care depasesc 1.200 de euro pe luna vor fi reduse cu 20%.

In cazul pensionarilor mai tineri de 55 de ani, cu pensii de peste 1.000 de euro, reducerea va fi de 40%.

Aceste masuri au fost criticate de populatie, nemultumita ca programul de austeritate pare sa accentueze recesiunea si duce la o crestere a ratei somajului.

Mii de manifestanti au incercuit parlamentul din Atena, dupa incheierea sedintei de cabinet ce a durat sase ore.

Intre timp, doua dintre cele mai mari sindicate din tara au convenit sa convoace doua zile de greva luna viitoare.

Guvernul implementeaza aceste masuri in schimbul unei transe de 8 miliarde de euro din pachetul de salvare, bani necesari pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Autoritatile au precizat ca astfel vor putea respecta conditiile impuse de UE si FMI si ramane in centrul Zonei euro.

Cu toate acestea, multi analisti pun sub semnul intrebarii acest optimism si cred ca datoria Greciei este in continuare insustenabila, avertizand ca tara va intra oricum in faliment la un moment dat.

Aceste temeri au dus la scaderea burselor si la deprecierea euro. 

NewsIn