Arunca banii si fugi!

Data publicarii: 13-03-2012 | Finante-Banci

  • Expansiunea monetara incurajata de BNR pare a indica faptul ca institutia s-a raliat politicilor celorlalte banci centrale care vizeaza contracararea asteptarilor negative din economie prin pomparea de bani.
  • "Am marit cantitatea de bani si nimeni nu stie daca nu mai trebuie sa o marim de cateva ori de acum incolo", spune Lucian Croitoru, adaugand ca nu stie care va fi deznodamantul acestor strategii.
  • Cristian Popa: Exista o scoala care aminteste ca suntem totusi intr-un experiment.

Daca experienta celor cateva sute de ani de capitalism ne-a invatat ca oamenii alearga neobositi pentru a aduna cat mai multi bani din piata, etapa de colaps al creditului pe care o parcurgem ne pune in fata o realitate deopotriva antagonica si surprinzatoare: in sistemul financiar se arunca cu banii! In filmul din 1969 "Ia banii si fugi!" ("Take the Money and Run") a lui Woody Allen, personajul principal interpretat de regizor, Virgil Starkwell, este un neinteles care incearca inca din tinerete sa isi suplineasca neajunsurile de integrare sociala intr-o cariera de hot si jefuitor de banci... pentru care nu are talent.

Ca si nefericitul Virgil, bancherii centrali s-au lansat, neintelesi de nimeni, incepand cu 2008 intr-o politica fara precedent de pompare de lichiditati pentru a compensa implozia creditului privat, al carei deznodamant admit ca este necunoscut. "Arunca banii si fugi!", pare a fi deviza jefuitorilor moderni ai economiilor oamenilor. Desi efectul inflationist al sporirii masei monetare nu este negat pe termen lung, bancherii centrali incearca sa distraga atentia de la fenomenul multiplicarii nesustenabile de bani de la adapostul unor aspecte care tin de complexitatea procesului de creatie monetara.

Cititi integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: