BERD: Modernizarea retelei de apa in judetul Covasna

Data publicarii: 05-04-2012 | Finante-Banci

BERD continua sa sprijine modernizarea infrastructurii de apa din Romania prin acordarea unei finantari in valoare de 7,6 milioane euro, care va contribui la imbunatatirea serviciilor de apa la  peste 100.000 de locuitori ai judetului Covasna, situat in partea centrala a Romaniei. 

Imprumutul BERD se acorda companiei de apa  S.C. Gospodarie Comunala S.A. si face parte din Programul-Cadru Regional BERD pentru Cofinantarea UE a  Sectorului de Apa prin Fondul de Coeziune (R2CF). Imprumutul va fi folosit pentru a co-finanta programul de investitii in valoare de 86,5 milioane euro al companiei, obtinut din  Fondul UE de Coeziune, pentru modernizarea facilitatilor regionale de apa si apa uzata. 

Acest proiect va permite companiei sa modernizeze retelele de apa si apa uzata in patru orase: Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Covasna si Intorsura Buzaului.  

Investitia va ajuta compania Gospodarie Comunala S.A. sa imbunatateasca calitatea serviciilor de aprovizionare cu apa, colectarea si epurarea apelor  uzate, in conformitate cu directivele UE si va permite companiei sa reduca considerabil pierderile de apa si costurile de operare.  

Fondul Spaniol de Investitii si Fondul Special al Actionarilor Bancii sprijina imprumutul BERD prin fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnica de peste 763.500 euro.  

BERD a sprijinit investitii similare in judetele Bistrita-Nasaud, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Dambovita, Iasi, Sibiu si Timis. 

R2CF a fost lansat in 2010 ca fiind un program cadru BERD de finantare in valoare de 200 milioane euro pentru a oferi finantare suplimentara municipalitatilor din Romania prin investitii in infrastructura de apa si apa uzata. Pana in prezent, programul cadru al BERD a  mobilizat fonduri UE in valoare de cel putin 940 milioane euro pentru sistemele de apa si apa uzata din Romania.  

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a investit fonduri de peste 5,7 miliarde euro in diferite sectoare economice.  

Ultimele stiri pe BankNews.ro: