Noul presedinte al Bancii Mondiale si-a preluat mandatul

Data publicarii: 03-07-2012 | Finante-Banci

Noul presedinte al Bancii Mondiale, americano-coreeanul Jim Yong Kim, si-a preluat luni mandatul, angajandu-se sa serveasca "populatiile care traiesc in saracie" intr-un moment "crucial" pentru economia mondiala, relateaza AFP.

Jim Yong Kim, medic si antropolog in varsta de 52 de ani, presedinte al Universitatii Dartmouth din statul american New Hampshire /nord-est/, este putin cunoscut marelui public si lipsit de experienta financiara si politica la nivel inalt. 

Luni, intr-o scurta alocutiune la sediul din Washington al institutiei, Kim a aratat ca isi preia cu "umilinta" mandatul de 5 ani, subliniind ca si-a petrecut "cea mai mare parte a vietii adulte pe langa cele mai sarace populatii din lume" si ca Banca Mondiala are "doua obiective paralele": dinamizarea economiei si eradicarea saraciei. 

Jim Yong Kim a fost desemnat la 16 aprilie, la propunerea presedintelui american Barack Obama, pentru a-i succeda lui Robert Zoellick, contracandidata sa fiind ministrul nigerian de finante, Ngozi Okonjo-Iweala. 

Creata in 1946 la conferinta de la Bretton Woods, ca si institutia-sora Fondul Monetar International, Banca Mondiala numara 187 de state membre si acordase in total, la sfarsitul lui iunie 2011, credite de 258 miliarde de dolari.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: