FMI: Alegerile din toamna ar putea dezechilibra bugetul Romaniei

Data publicarii: 03-07-2012 | Politica

Principalele motoare ale cresterii economice de 1,5% din acest an ar trebui sa fie consumul intern si absorbtia fondurilor UE, potrivit oficialilor FMI.

Disciplina fiscala este esentiala pentru ca Romania sa faca fata presiunilor pe cheltuieli bugetare si pe tinta de deficit intr-un an electoral, se arata intr-un raport publicat de Fondul Monetar International (FMI).

Guvernul se afla, pe de o parte, sub presiunea relaxarii fiscale intr-un an electoral, iar pe de alta parte trebuie sa implementeze reforme dure pentru cresterea competitivitatii si respectarea angajamentelor asumate in fata organismelor internationale.

O alta problema a Executivului o reprezinta intarzierile in calendarul listarilor la bursa, programate pentru acest an.

Un caz elocvent este cel al Hidroelectrica, companie a carei listare la bursa, desi asumata in fata FMI-ului, va trebui amanata pentru 2013 din cauza intrarii in insolventa.

Totusi, la capitolul vesti bune, oficialii FMI considera ca tara noastra s-a incadrat in tinta de deficit stabilita pentru primul trimestru.

In acest an, principalele motoare ale cresterii economice de 1,5% ar trebui sa fie consumul intern si absorbtia fondurilor UE.

Potrivit agentiei de evaluare Moody's, doar 10% din datoria companiei Hidroelectrica are garantia directa a statului roman.

Hidroelectrica are, insa, datorii totale care depasesc doua miliarde de lei catre banci.

Inca nu s-au clarificat multe aspecte privind viitorul companiei. Creditorii vor putea de-abia in a doua jumatate a lunii august sa aleaga un administrator judiciar. Spre sfarsitul anului el va expune masurile de redresare.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: