Am ajuns codasi si printre vecini

Data publicarii: 27-07-2012 | Economie

In timp ce in Romania, Serbia si Ungaria se ascut sabiile politice, alte tari vecine prefera sa se lupte cu criza economica. Romania si Serbia se detaseaza clar de pluton, cu un curs valutar la minime istorice, inflatie mare, deficit bugetar ridicat si crestere economica modesta.

Li se alatura Ungaria, care sta prost la alte capitole: datorie publica, crestere economica si prima de risc (CDS). Toate trei au in comun instabilitatea politica. Romania e intr-un scandal continuu de trei luni, Ungaria de si mai mult timp, iar in Serbia noul Guvern se razboieste cu guvernatorul Bancii Centrale.

La polul opus este Bulgaria, a carei abordare prudenta o face sa fie cea mai sigura tara dintre vecini.

Ministrul de Finante a declarat ca nu va fi nevoie in urmatorii ani de credite externe, iar Angela Merkel i-a dat pe vecinii de la sud de Dunare ca exemplu de responsabilitate fiscala, in contradictie cu Grecia.

Un rezultat este ca in 2011 numarul firmelor romanesti inregistrate in Bulgaria a crescut cu 50% fata de 2010, iar al celor grecesti cu 75%. Cifrele macroeconomice arata ca problemele cele mai mari le au tarile cu politicienii cei mai nervosi.

Integral in EVZ.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: