Legumele la control

Data publicarii: 27-07-2012 | Afaceri

Taranii vor avea parte de un alt fel de certificat de producator, mult mai complicat de obtinut, dar care se asteapta sa fie si mult mai sigur. Existenta culturilor de rosii si cartofi ar fi verificata la proprietar, ca pietele sa nu mai fie controlate de  intermediari. Numai ca acest sistem destul de elaborat necesita ceva timp pentru implementare si ramane de vazut daca va fi aplicat inainte sau dupa alegerile generale din toamna.

Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotarare de Guvern privind procedura de eliberare, verificare si control al certificatului de producator. Acesta este "actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile locale”, se arata in Nota de fundamentare a actului normativ. Cert este ca de aceste certificate de producator pot beneficia doar taranii, persoane fizice, nu si firmele.

 Certificatele de producator vor fi eliberate, in continuare, de catre primarii, dar numai in baza vizei emise de catre asociatii agricole de profil, reprezentative la nivel national. Tot acestea trebuie sa tina evidenta producatorilor, a produselor, a suprafetelor cultivate, pe sortimente, dar si a recoltelor estimate destinate comercializarii. Si toate acestea dupa o verificare in teren. Mai mult, lista cu producatorii beneficiari de certificat trebuie afisata la primarie, astfel ca toata lumea poate vedea daca s-au facut ceva nereguli.

 Certificatul, emis numai titularului, este valabil un singur an si se plateste pentru eliberarea lui.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: