Un francez si un american au castigat premiul Nobel pentru Fizica

Data publicarii: 10-10-2012 | Lifestyle

Premiul Nobel pentru fizica pe anul 2012 a fost atribuit cercetatorului francez Serge Haroche si omului de stiinta american David Wineland, a anuntat marti la Stockholm Comitetul Nobel, dar si pe site-ul NobelPrize.

Serge Haroche si David J. Wineland au inventat si dezvoltat independent metodele de masurare si manipulare a particulelor individuale pastrandu-le natura cuantica, in moduri care anterior nu au fost imaginate ca posibile.

Cei doi au deschis usa catre o noua era in domeniul experimentelor din fizica cuantica, prin observarea directa a particulelor individuale cuantice, fara a le distruge.

Serge Haroche s-a nascut in 1944 in Maroc, Casablanca, iar David Wineland s-a nascut in acelasi an, in Milwaukee, SUA.

Cei de la Nobel anunta ca premiul are o valoare de 8 milioane coroane suedeze si va fi impartit in mod egal de cei doi.

Potrivit statisticilor 192 de laureati au primit premiul Nobel pentru Fizica in perioada 1901 - 2011, dintre care doua erau de sex feminim. Ultimul premiu Nobel pentru Fizica acordat unei femei a fost in 1963.

O persoana a fost nascuta in Maroc, respectiv castigatorul de anul acesta, iar 241 in SUA, doua fiind premiate de 2 ori.

54 este varsta medie a celor care au castigat acest premiu, iar cel mai tanar a avut 25 de ani, Lawrence Bragg, care a fost premiat alaturi de tatal sau in 1915.

Timp de 50 de ani nominalizarile pentru premiul Nobel pentru Fizica au fost tinute secrete.

John Gurdon, din Marea Britanie, si Shinya Yamanaka, din Japonia, au primit luni premiul Nobel pentru Medicina pentru transformarea celulelor specializate in celule stem, care pot deveni orice alt tip de celule din organism, informeaza site-ul Nobelprize.

Sursa: TVRinfo.ro