Creditele ipotecare, la un nou test al pietei

Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci

  • Dupa spargerea bulei imobiliare, pierderile pe creditele acordate sectorului de profil au deteriorat sever portofoliile bancilor
  • Prin obligatiunile ipotecare acum acestea pot veni in fata investitorilor cu stocul vechi de credite, supunandu-le unui test al pietei
  • Calin Rechea: E cam tarziu si riscurile sunt mari

Dupa prabusirea cotatiilor din piata rezidentiala si cresterea accelerata a ratei creditelor neperformante inclusiv pe segmentul ipotecar, creditarea imobiliara a suferit o sincopa prelungita deja pe parcursul a patru ani. A fost nevoie de garantiile de stat din seria programele "Prima Casa" pentru ca bancile sa reia timid creditarea in domeniul rezidential.

Bancile ar putea avea ocazia sa isi supuna validarii pietei stocul vechi de credite imobiliare in conditiile in care acestea ar putea fi utilizate drept colateral in emisiuni de obligatiuni ipotecare. Asociatia Romana a Bancilor si-a prezentat ieri in cadrul unei conferinte de presa organizate la BNR propunerile pentru modificarea legislatiei in vigoare - considerata depasita - astfel incat emisiunile acestor produse sa fie vandabile pentru investitorii de portofoliu.

La un stoc de credite imobiliare de 7,7 miliarde euro detinut de bancile comerciale din Romania, totalul emisiunilor obligatare ar putea urca la 3,3 miliarde euro, in cazul in care am atinge nivelul de acoperire din Republica Ceha, a spus Sergiu Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank. Acest lucru ar fi in beneficiul industriei bancare romanesti intrucat acesta ar putea accesa economisirea externa si ar face-o pe termene mai lungi. Astfel, ne-am putea regasi pe harta investitionala europeana pentru ca, in prezent, neavand aceste instrumente, nici nu reprezentam o destinatie pentru fondurile care cauta plasamente de acest tip, ceea ce ne asaza intr-o lumina diferita fata de tarile din jur, a mai afirmat Oprescu.

Investitori straini se vor gasi, dar instrumentele ar fi riscante dat fiind contextul pietei imobiliare

Analistul financiar Calin Rechea a declarat pentru Curierul National ca emisiuni de obligatiuni ipotecare ar putea gasi cerere pentru ca acum exista investitori straini care cauta disperati sa plaseze lichiditatea in exces pe instrumente mai putin lichide, dar cu randamente mai ridicate. Totusi, in conditiile pietei imobiliare de la noi obligatiunile ipotecare ar fi foarte riscante, a mai zis Rechea nuantand ca totul va depinde de regulile in vigoare, dar si de felul in care emitentii isi vor structura produsele.

Depinde, iarasi, cat de repede se va misca industria financiara romaneasca mai intai pentru a impulsiona trecerea legii, apoi pentru ca fiecare banca sa isi reexamineze atent portofoliile si apoi sa realizeze emisiunile de obligatiuni propriu-zise. Aceste instrumente ar fi avut o cerere foarte mare in urma cu cinci ani. "E cam tarziu si riscurile sunt mari", a spus Rechea amintind ca intr-un mediu foarte ostil in pietele financiare europene un succes moderat al acestora ar echivala cu un rezultat extraordinar.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: