BCE a dezvaluit bancnota de 5 EUR din seria Europa

Data publicarii: 11-01-2013 | Finante-Banci

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a dezvaluit ieri noua bancnota de 5 EUR din seria "Europa”. Aceasta dezvaluire a reprezentat punctul culminant al deschiderii expozitiei "Noua fata a euro”, care are loc la Muzeul de arheologie din Frankfurt pe Main in perioada 11 ianuarie-10 martie 2013.

Noua bancnota de 5 EUR a beneficiat de progresele inregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani in urma. Aceasta include unele elemente de siguranta noi si optimizate. Filigranul si holograma prezinta portretul Europei, personaj din mitologia greaca ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un "numar verde "smarald" care atrage privirea isi schimba culoarea din verde "smarald in albastru" inchis si creeaza un efect luminos care se deplaseaza in sus si in jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate in relief de-a lungul marginii drepte si al celei stangi a bancnotei faciliteaza identificarea acesteia, in special de catre persoanele cu deficiente de vedere.

Se preconizeaza includerea acestor elemente de siguranta in toate bancnotele noi. Elementele de siguranta sunt usor de verificat utilizand metoda "atinge, priveste, inclina”.

Noua serie prezinta in continuare conceptia grafica bazata pe tema "epoci si stiluri” a primei serii si aceleasi culori dominante. Bancnota de 5 EUR va fi prima bancnota emisa, incepand cu data de 2 mai 2013. Celelalte cupiuri, respectiv 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR si 500 EUR, vor fi introduse pe parcursul anilor urmatori, in ordine crescatoare.

Initial, bancnotele din prima serie vor circula in paralel cu cele noi, insa vor fi retrase treptat si, in cele din urma, vor inceta sa mai reprezinte mijloace legale de plata la o data care va fi anuntata cu mult timp in avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie isi vor pastra valoarea pe termen nelimitat si vor putea fi preschimbate oricand la bancile centrale nationale din zona euro.

Informatii suplimentare sunt disponibile intr-un dosar de presa si la adresa  www.newfaceoftheeuro.eu. Acest website include si "Euro Cash Academy”, un modul de invatare sub forma de joc privind noua bancnota de 5 EUR si alte bancnote euro. In plus, pliante referitoare la noua bancnota de 5 EUR vor fi distribuite bancilor, magazinelor si altor societati comerciale din intreaga zona euro in luna aprilie 2013. Toate aceste masuri urmaresc sa asigure ca publicul si agentii profesionisti care opereaza cu numerar sunt informati la timp cu privire la noile bancnote si ca lansarea seriei "Europa” se desfasoara fara sincope

Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: