Parteneriat public-privat pentru sustinerea diplomatiei economice

Data publicarii: 03-07-2013 | Afaceri

 Diplomatia economica a Romaniei isi va dubla capacitatea de atragere a investitiilor si de afirmare a tarii noastre in economia gloabala prin acordarea unui rol oficial reprezentantilor externi ai Sistemului Cameral din Romania. Noul statut al reprezentantelor externe ale Camerelor de Comert a fost consfintit prin Protocolul semnat la Palatul Camerei Nationale, de partile implicate.

Prin acest Protocol, sectorul public si cel privat si-au propus extinderea parteneriatului in zona diplomatiei economice, cu impact semnificativ asupra perspectivelor de dezvoltare economica a Romaniei.

 "Este un document in interesul Romaniei doar prin relatia simpla si naturala a mediului privat cu autoritatea statala. Omul de afaceri a avut dintotdeauna o legatura indestructibila cu Statul si anume legatura care exista intre calaret si cal, numai ca omul de afaceri a fost intotdeauna calul”, a declarat in deschiderea evenimentului Excelenta Sa Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Domnul Mihail M. Vlasov.

Pentru Uniunea Camerelor de Comert Bilaterale, semnarea acestui protocol a constituit un "deziderat implinit, privind necesitatea ca Sistemul Cameral sa devina o locomotiva de implementare a conceptului de responsabilitate sociala”, inclusiv in domeniul diplomatiei economice.

Trecand apoi in revista obiectivele acestui protocol, Excelenta Sa Ministrul Economiei, Domnul Varujan Vosganian, a subliniat importanta sustinerii exporturilor, care reprezinta "sansa Romaniei de depasire a crizei”.

In contextul noului Protocol, vor putea fi sprijinite si eficientizate relatiile economice si comerciale cu state din Uniunea Europeana, cum ar fi: Italia, Spania, Belgia, dar, mai ales cu state din afara UE, cu piete emergente, din zonele de crestere economica, respectiv Vietnam, Indonezia, India, Turcia, China, Peru, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, dar si cu diverse state din cadrul SUA.

Documentul este menit sa contribuie la facilitarea schimbului de informatii economice si asigurarea spijinului pentru realizarea obiectivului strategic de reindustrializare a Romaniei, in paralel cu luarea tuturor masurilor necesare unui mediu de afaceri cat mai prietenos si favorabil investitiilor si dezvoltarii economice.