3-10 Iulie - Saptamana Internationala 'Fara Pungi de Plastic'

Data publicarii: 04-07-2013 | Mediu

Alianta Zero Waste Romania se alatura campaniei internationale ''Plastic Bag free Day'', editia a patra, dedicata restrictionarii si diminuarii utilizarii pungilor de plastic de unica folosinta.

Aceasta face parte dintr-o campanie ce consta in actiuni de constientizare si lobby la nivel international si local prin intermediul organizatiilor si grupurilor active din Europa, America Centrala, America de Sud si Asia. Pe durata acestui an, vor fi organizate o varietate de actiuni in vederea  constientizarii consumatorului, responsabilizarii industriei si a influentarii factorilor de decizie.

In Romania, conform Fondului de Mediu, ecotaxa, aplicata pungilor de plastic de unica folosinta, din ianuarie 2009, nu a influentat comportamentul consumatorilor. Mai mult, s-a inregistrat o dublare a vanzarilor in 2010, comparativ cu anul 2009. Un raport detaliat referitor la acest subiect va fi publicat la finele lunii septembrie.

''Pungile de plastic de unica folosinta sunt prost proiectate. Crearea unui produs care sa aibe o durata de viata de  circa 500 de ani, dar o durata de utilizare de doar cateva minute, este lipsita de logica, insa acest paradox reprezinta o particularitate a societatii consumeriste'' Elena Rastei, Zero Waste Romania.

Conform Eurostat[1] pungile de plastic de unica folosinta reprezinta 92.5% din cantitatea de 95.5 miliarde de pungi folosite in UE in 2010. In acest context, ieri, 3 iulie, in Brussels, organizatiile au solicitat Comisiei Europene sa asigure masurile necesare pentru a restrictiona utilizarea pungilor de plastic in perioada revizuirii legislatiei deseurilor de ambalaje, in 2014.

"Comisia Europeana amana luarea  unei decizii in ceea ce priveste problema pungilor de plastic de unica folosinta. Efectele negative ale acestei pasivitati ne afecteaza pe toti; CE ar trebui sa restrictioneze folosirea pungilor de unica folosinta in urmatoarea sesiune de revizuire a legislatiei privind deseurile de ambalaje”, Joan‐Marc Simon, Zero Waste Europe.

Printre ambasadorii acestei actiuni se numara actorul Jeremy Irons, Annie Leonard - The Story Of Stuff, Achim Steiner - Executive Director U.N. Environment Program.

Campania este organizata pe plan international de Zero Waste Europe, GAIA si Fundacio Catalana per la Prevencio de Residus i Consum, fiind implementata la nivel local prin intermediul organizatiilor membre.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: