Banca Centrala Europeana exerseaza mersul pe varfuri

Data publicarii: 29-07-2013 | International

Imprumuturile din zona Euro catre sectorul privat scad in mod ingrijorator. Chiar si numai atat si ar fi fost suficient pentru un titlu de prima pagina. Dar raportul publicat de Banca Centrala Europeana deseneaza un portret si mai cenusiu al Europei. Numarul total de imprumuturi acordate de banci catre sectorul privat a scazut cu 1,6% fata de anul trecut, ceea ce reprezinta cea mai mare scadere inregistrata pana acum si este a 14-a luna consecutiva de declin. Prognoza indica -1,1%, asa incat nimeni nu credea ca vom primi o cifra finala atat de usturatoare. Indicele monetar agregat M3 a crescut cu 2,3%, fata de cele 3 procente asteptate. 



Consiliul BCE se va reuni saptamana viitoare. Credem ca atitudinea Bancii va ramane una precauta - cel putin asta dicteaza cifrele "urate” date ieri publicitatii. Și mai suntem siguri ca presedintele BCE, Mario Draghi, va iesi din nou in fata si ne va da o mostra din ghidul sau de indrumare. Avem motive suplimentare sa credem ca Banca Centrala Europeana va exersa mersul pe varfuri: abia ce s-au modificat regulile pe colateral pe actiuni asset-backed, iar indicii PMI si Ifo s-au imbunatatit.  

De asemenea, alegerile din Germania care pandesc dupa colt (odata cu decizia Curtii Constitutionale din Germania privind legalitatea programului de achizitie de asseturi) si relativul calm de pe bond markets par sa conspire la mentinerea BCE in parametrii precautiei. Pe TradingFloor.com am vazut care a fost reactia pietei: una limitata. Raportul EURUSD a scazut 40 pips, sugerand ca bursa de valori este constienta de faptul ca BCE nu va lua masuri radicale.

Dar sa asteptam saptamana viitoare.

Analiza Saxo Bank

Ultimele stiri pe BankNews.ro: