Trei moduri prin care ne pacalesc farmaciile

Data publicarii: 12-08-2013 | Diverse

Lipsa genericelor de la rafturi, adaosuri comerciale astronomice sau recomandari facute pacientilor doar cu scopul unui profit mai mare. Sunt doar cateva dintre modalitatile prin care marile lanturi farmaceutice incearca sa isi maximizeze profiturile pentru a contracara efectele termenelor de plata mult prea mari ale statului.

Cum insolventa loveste anual in jur de 200 de farmacii independente, piata ajunge sa se imparta intre marile lanturi de retail farmaceutic, care au demarat in ultimul timp o adevarata ofensiva de marketing. Odata intrat intr-o farmacie, ai impresia ca te afli de fapt la un stand de cosmetice dintr-un supermarket. Pentru ca banii de la CNAS vin si cu un an intarziere, farmaciile se concentreaza pe vanzarile de produse care sa le asigure castig instant: cosmetice si OTC-uri (produse over the counter, adica fara reteta). Farmaciile care au pariat pe produse cosmetice  si dermo-cosmetice incepand cu 2006 si-au dublat vanzarile la acel moment.

La o privire superficiala, situatia micilor farmacisti ar putea fi calificata drept normala intr-o piata concurentiala. Sunt insa semne clare, atat de la cei din profesie, cat si de la autoritati, ca exista mari brese in etica celor care au depus juramantul de a lucra mereu in interesul bolnavilor. Farmacia nu mai este a farmacistilor!, exclama Clara Popescu, vicepresedinta Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR). "In ultimii doi ani, s-au vandut catre distribuitori sau persoane din afara profesiei cam 30% dintre farmaciile independente, care erau in proprietatea celor din profesie", spune vicepresedinta CFR.

Cei mai mari pierzatori ai acestei lupte pentru profit sunt cetatenii. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita sa fiti pacaliti de unii farmacisti:

1. Medicul va prescrie substanta activa pe reteta, fara o denumire comerciala a medicamentului. Cum s-a demonstrat stiintific ca variantele generice (mai ieftine) ale medicamentelor originale sunt identice cu acestea, medicul, dar si farmacistul, sunt obligati sa va instiinteze despre aceasta posibilitate. Odata ajuns la farmaciei, trebuie sa intrebati farmacistul despre generic, de cele mai multe ori, acesta va propune din start varianta cea mai scumpa. 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: