BERD: Slovenia are nevoie de sprijin extern pentru sectorul bancar

Data publicarii: 04-09-2013 | Finante-Banci

Slovenia va avea nevoie de resurse financiare externe pentru a finaliza reformarea sistemului sau bancar si nu ar trebui sa se teama sa caute ajutorul de care are nevoie, a afirmat, marti, economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erik Berglof, transmite Reuters.

Oficialul BERD a facut afirmatia la o reuniune financiara, unde s-a exprimat ideea ca Slovenia va fi nevoita sa solicite ajutor financiar extern in urmatoarele luni, pentru a finaliza reformarea sistemului bancar.

'Cu siguranta, Slovenia va avea nevoie de resurse externe pentru a finaliza programul destinat bancilor. Intrebarea este daca o poate face fara un program oficial cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Guvernul intentioneaza intr-adevar sa faca asta, dar, daca este asa, trebuie sa actioneze rapid', a declarat Berglof.

Acesta a adaugat: 'Stigmatul asociat in trecut cu aceste programe a fost gresit orientat, ele se pot dovedi un sprijin extrem de constructiv pentru economie'.

Ministerul de Finante de la Ljubljana a anuntat recent ca trei banci de stat din Slovenia, care se confrunta cu probleme financiare, vor transfera credite neperformante in valoare de 3,34 miliarde de euro (4,33 miliarde de dolari) catre o banca de rebuturi - Bank Assets Management Company (BAMC).

Guvernul se asteapta ca acele trei mari banci controlate de stat - Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Banka Maribor si Abanka Vipa - sa aiba nevoie de capital suplimentar in valoare de 900 de milioane de euro.

Integral pe Economica.Net