2013 a fost un an bun pentru salariile şefilor marilor bănci europene. Recompensele pentru muncă au crescut şi cu 43%

Data publicarii: 30-04-2014 | Finante-Banci

Remuneraţiile directorilor exe¬cutivi ai unora dintre cele mai mari bănci din Europa s-au majorat semnificativ anul trecut, creşterile depăşind în unele cazuri 10%, semn că băncile pot ocoli restricţiile impuse de UEasupra bonusurilor. CEO-ul cel mai generos remunerat a fost Stuart Gulliver, de la colosul bancar britanic HSBC, scrie CNBC.

Cele mai mari creşteri ale remune¬raţiilor le-au văzut directorul executiv al băncii franceze Credit Agricole şi cel al băncii elveţiene Credit Suisse, de 43% şi  respectiv 28%, potrivit firmei specializate pe analizaremuneraţiilor directorilor de companii şi organizaţii Equilar. Analiza a vizat 14 bănci europene.

Majorarea plăţilor pentru CEO-ul Credit Agricole Jean-Paul Chifflet la 2,8 mi¬lioane de dolari a coincis cu revenirea pe profit a băncii după doi ani de pierderi. Totuşi, remuneraţia totală a bancherului păleşte în comparaţie cu cea a lui Stuart Gul¬liver. El a dus acasă anul trecut 12,7 mi¬lioane de dolari, mai mult decât oricare dintre ceilalţi şefi de bănci. Suma include salariul de bază, un bonus sub formă de cash, acţiuni şi alte forme de plată.

Gulliver este urmat îndeaproape de şeful Lloyds Banking Group, Antonio Horta-Osorio, care a primit 12,5 milioane de dolari. Atât bonusurile primite de Gulliver, cât şi cele ale lui Horta-Osorio sunt mult mai mari decât salariile lor de bază, ei obţinând salarii de 1,95 milioane de dolari respectiv de 1,65 milioane dolari, faţă de bonusuri de 2,86 milioane de dolari.  Remuneraţia medie a directorilor executivi a fost anul trecut de 8,7 milioane de dolari, în creştere cu 16% faţă de media de 7,5 mi¬lioane dolari din anul anterior.

Continuarea, in ZF.