Cazul Toma: BCR pierde şi ultima cale de atac. Acuză magistraţii de părtinire, vrăjmăşie şi patriotism local

Data publicarii: 20-05-2014 | Finante-Banci

Banca Comercială Română a pierdut şi în ulima cale de atac în cazul Toma, după ce Curtea de Apel Argeş a respins contestaţia în anulare a băncii. Cei de la BCR au încercat să răstoarne decizia instanţei de recurs prin care s-a stabilit că dobânda din mai multe contracte de credit va fi calculată după formula Euribor + 1,5%, în locul dobânzii de 10%. Banca a încercat să mute procesul în alt judeţ, sub pretextul că magistraţii din Piteşti sunt părtinitori.

Avocaţii BCR de la Nestor Nestor Diculescu Kingsten Petersen nu au reuşit să convingă Curtea de Apel Piteşti să întoarcă decizia prin care banca este obligată să calculeze dobânda a trei credite luate de clientul M. Toma după formula Euribor + 1,5%.

în prealabil, BCR, prin avocaţii de la NNDKP, acuza magistraţii Curţii de Apel Piteşti de părtinire într-o cerere de strămutare adresată înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De altfel, aceaşi îCCJ admisese recursul băncii într-un proces mai vechi care viza aceleaşi contracte de credit.

Citiţi în continuare cum a motivat BCR contestaţia în anulare şi cererea de strămutare şi cum a ajuns M. Toma să dea de două ori în judecată banca pentru ca instanţa să declare ca abuzivă clauza de dobândă.

Două procese pentru Euribor

M. Toma, din Piteşti, a fost printre primii români care s-au judecat cu banca. în 2009 acesta a chemat BCR în judecată şi a cerut ca instanţa să oblige banca să recunoască identitatea dintre „dobânda de referinţă variabilă care se afişează la sediile BCR" şi cotaţia de pe piaţa monetară interbancară Euribor.

Acţiunea, cu obiectul "obligaţia de a face", a fost respinsă de Tribunalul Argeş, apoi admisă în apel de Curtea de Apel Piteşi (februarie 2010) şi a ajuns în recurs la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

între timp, apărea OUG 50/2010, care a impus băncilor să calculeze dobânzile după indicatori transparenţi şi verificabili, precum Euribor. Astfel, în contractele de credit în derulare, băncile care foloseau referinţe interne au calculat noi marje de dobândă, mai mari, în defavoarea clienţilor. în cazul BCR, marjele de 1,5 pp s-au transformat în 9-10 pp, la care se adăuga un Euribor aflat la minime istorice. Ulterior, parlamentul, prin legea de adoptare, a decis că OUG 50 nu se aplică şi creditelor în derulare.

Continuarea, pe Economica.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: