Fitch: Accesul la finanţare al băncilor austriece ar putea fi afectat de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria

Data publicarii: 16-06-2014 | Finante-Banci

Băncile austriece sunt vulnerabile pe termen scurt la întreruperea finanţării, iar accesul şi costurile finanţării ar putea fi afectate de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Totuşi, Fitch nu crede că nivelul lichidităţilor şi cel al finanţării băncilor austriece ar putea fi ameninţate.

Guvernul austriac a adoptat miercuri un proiect de lege ce prevede ştergerea a 890 milioane de euro din datoria subordonată a Hypo Alpe-Adria-Bank, încercând să ofere asigurări că investitorii şi plătitorii de taxe vor duce povara închiderii băncii austriece.

Dacă planurile Executivului sunt adoptate de Parlament, va însemna că un guvern european a impus pierderi asupra obligaţiunilor care sunt garantate oficial, deoarece datoria subordonată a Hypo este girată de provincia austriacă Carintia.

Fitch apreciază că proiectul adoptat de Guvernul austriac este un alt semn al reducerii sprijinului acordat de stat pentru Hypo. Deja agenţia a inclus acest sprijin redus al statului în perspectiva negativă atribuită sectorului bancar din Austria în luna martie, aşa încât nu vor exista imediat schimbări de rating în urma deciziei Guvernului de la Viena.

Şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că o astfel de decizie ar determina punerea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a ratingurilor băncilor austriece, inclusiv ale celor mai mari - Erste Group şi Raiffeisen Bank International - prezente şi în România.

'Evoluţia extraordinară sugerează că Executivul va fi mai puţin determinat să sprijine băncile dacă se confruntă cu probleme financiare. ''Dacă legea este adoptată, vom reevalua estimarea noastră privind sprijinul Austriei pentru sistemul bancar şi băncile de importanţă sistemică', se arată în comunicatul S&P.

Continuarea, pe ECONOMICA.